US F1: "Onze auto zal anders zijn"

Peterselieman

Het ontwerp van de eerste bolide van Team US F1 zal afwijken van wat bestaande renstallen hebben. Dit schrijft ontwerper Scott Bennett op de website van het team. Alle onderdelen van de bolide zijn tegen het licht gehouden en op enkele plaatsen heeft het team gekozen voor nieuwe ideeën in plaats van bestaande oplossingen.

Bennett behoort tot het kleine groepje medewerkers dat vanaf de start van het Formule 1-project bij US F1 actief is. Hij werkt al jaren samen met de mede-oprichter van het team Ken Anderson. "Bij het begin van het ontwerpen van deze auto hadden we niet meer dan de basisprincipes. Het grootste van een moderne F1-auto is erg nauw omschreven, dus een revolutionair ontwerp zoals de Lotus 88 en de Tyrell P34 is niet mogelijk," zei hij op de website van het team.

"Er is dan nog een angstwekkende hoeveelheid parameters die je moet bepalen voordat je überhaupt kunt beginnen met ontwerpen. En als je dat voor het eerst doet dan heb je niet de kennis van zaken die in het verleden werkten. Gooi daar de grote regelwijzigingen van de laatste jaren bij en er zijn nog meer onzekerheden bijgekomen. Aan de andere kant betekent onbekend terrein betreden dat je niet alles al weet. Hoogmoed heeft al veel meer dromen in duigen laten vallen dan nederigheid."

Bennett heeft al zijn auto's tot nu toe vanaf nul ontworpen en niet zonder succes, zoals in de Indy Racing League met het eerste GForce-ontwerp bleek. Deze auto won gelijk zijn debuutrace. De ontwerper was al vanaf zijn jeugd gefascineerd door de F1 en hij had niet gedacht om ooit nog een bolide te mogen ontwerpen, omdat hij bij de bestaande teams nul op het rekest kreeg. Uiteindelijk krijgt hij bij US F1 deze kans wel. "We doen enkele dingen behoorlijk anders dan in de afgelopen jaren gebruikelijk was. Ik kan geen specificatie geven, maar we hebben overal met een nieuw perspectief naar gekeken en zijn met andere oplossingen gekomen. We weten snel genoeg of het werkt of niet. We zijn geen kloon van anderen. Wist je dat we de enige van de vier nieuwe teams zijn die zijn eigen versnellingsbak ontwerpt?"