Recordbonusvloedgolf financials VS

Peter (pberends)

In 2009 hebben Amerikaanse financials voor 145 miljard dollar (101 miljard euro) aan bonussen uitgekeerd aan werknemers. Dit is een nieuw record, zo blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Het vorige recordjaar was 2007, toen beloningen ongeveer 6 procent lager waren. In dat jaar brak de kredietcrisis uit. Gemiddeld verdienden de medewerkers van de onderzochte financiële instellingen vorig jaar 149.192 dollar (103.785 euro) per persoon. Dat is 3.000 dollar meer dan in 2007.

Vooral door de gestegen winsten bij financials konden weer hoge bonussen uitgekeerd worden. Diverse concerns lieten in een reactie weten dat de schatting van The Wall Street Journal te hoog is.

De woede onder de Amerikaanse bevolking over de bonussen is groot, wat tevens een big issue is in zowel linkse als rechtse Amerikaanse media. Analist Doug Elliot van de Brookings Institution: "Het publiek steunt op het moment alles, tot en met het doodschieten en verbranden van de bankiers."

Om de boosheid te kanaliseren kondigde president Obama gisteren een bankenbelasting aan.

Clusterf#@k to the Poor House gaat gewoon door in de VS