Politie gelast eerste Chinese Mr. Gay-verkiezing af

Djeez

De Chinese politie heeft vandaag de eerste Mr. Gay China-verkiezing afgelast. De politie arriveerde een uur voor de start bij de chique nachtclub in Beijing waar de verkiezing zou worden gehouden en zei dat het niet door kon gaan. Dat heeft de organisator gezegd.

"Ze zeiden dat er niets mis was met de inhoud, waarmee ze doelden op homoseksualiteit, maar dat we het evenement niet volgens de regels hadden georganiseerd", zei de organisator, Ben Zhang. Een vergunning voor een evenement met optredens zou ontbreken. Als onderdeel van de verkiezing zou een modeshow worden gehouden. Een gastheer in travestie zou het evenement presenteren.

Met de verkiezing had Zhang het bewustzijn over homoseksualiteit in zijn land willen bevorderen. In China worden homo's geregeld gediscrimineerd en verstoten. Acht mannen zouden strijden voor de titel en deelname aan de wereldwijde Mr. Gay-verkiezing, volgende maand in Oslo. De Chinese staatspers had over de verkiezing bericht.

De rechten van homoseksuelen zijn verbeterd sinds de jaren net na de communistische revolutie van 1949, toen homoseksualiteit als een ziekte uit het decadente Westen werd beschouwd en homoseksuelen werden vervolgd. Vanaf 1997 is homoseksualiteit niet langer strafbaar en in 2001 werd het verwijderd van de officiële lijst van geestesziekten. Hoewel de behandeling van homoseksuelen is verbeterd, vestigen velen liever niet de aandacht op hun geaardheid, vooral niet op de werkvloer.

Homo's uit de grote steden, zoals bijna alle mannen die aan de verkiezing zouden deelnemen, zeggen dat hun grootste probleem de omgang met hun ouders is en de diepgewortelde verwachting dat ze trouwen en kinderen krijgen.

Chinese gay
Hoelang zal zijn stlakke shilt moeten aanhouden...