Rogge: "Doping wordt niet getolereerd"

Peterselieman

Jacques Rogge tolereert geen enkele vorm van doping tijdens de komende Winterspelen. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) waarschuwde de deelnemende sporters donderdag dat zij op elk verdacht moment een dopingcontrole tegemoet kunnen zien.

"We gaan door met onze onaangekondigde dopingtesten", zegt Rogge in de aanloop naar de spelen in Vancouver. "Het is voor ons een groot wapen om valsspelers te pakken te krijgen. Natuurlijk bewaren we de tests weer zorgvuldig, zoals we ook na Beijing hebben gedaan."

Maanden na de Olympische Spelen in Beijing werden er door nieuwe testen nog diverse atleten betrapt op het gebruik van doping, waaronder Rashid Ramzi. De Bahreinse hardloper won goud op de 1.500 meter, maar mocht zijn eremetaal na de ontdekking inleveren.

Volgens Rogge worden alleen verdachte sporters gecontroleerd. "Als een sporter zijn prestaties plotseling op onnatuurlijke wijze verbetert, brengen wij hem een bezoekje. We tolereren geen enkele vorm van doping", aldus de IOC-voorzitter.