Kramer: "Elfstedentocht liever volgend jaar"

Stefan (sportfreak)

Hoewel de marathonschaatsers niet kunnen wachten op de grote klassiekers en dan vooral de Elfstedentocht, hoopt Sven Kramer juist dat de 'Tocht der Tochten' er dit jaar niet inzit. De Fries heeft altijd gezegd in zo'n geval mee te zullen doen, maar dit jaar hebben de Olympische Spelen in Vancouver een hogere prioriteit.

Kramer vernam dan ook met genoegen het nieuws dat het ijs op de route nog lang niet sterk genoeg is. "Voor het schaatsen zou het goed zijn als de Elfstedentocht er komt,"  aldus Kramer tegen het ANP. "Maar ik heb de Elfstedentocht liever volgend jaar". Ploeggenoot Erben Wennemars verlang juist wel naar een tocht. "Ik houd de twitterpagina van Erben Wennemars goed in de gaten", aldus Kramer.

Over het EK allround van komend weekend vertelde Kramer dat hij niet erg zou vinden als hij de titel misloopt. "Het is alweer even geleden dat ik me op internationaal niveau heb kunnen meten. Als ik hier de 5000 en 10.000 meter win en de toernooizege aan iemand anders moet laten, maakt me dat niet zoveel uit. Ik ben niet van plan om met de rem erop te rijden, maar als het niet hoeft dan hoeft het niet. Op dit toernooi word ik niet afgerekend, al wil ik 'm natuurlijk wel winnen". Een eventuele titel zou zijn vierde op rij zijn, waarmee hij het record dat hij nu nog deelt met Rintje Ritsma en de Noor Hjalmar Andersen zou verbeteren. "Het zou leuk zijn," zei de TVM-rijder. "En vier op een rij is zeker haalbaar. De 500 meter wordt bepalend, daar mag ik niet te veel tijd verliezen."

Tot slot gaf Kramer ook nog zich niet druk te maken over de kritiek die zijn ploeg kreeg na het teleurstellende optreden op het olympisch kwalificatietoernooi.  "Ik trek me er weinig van aan, ik ben met mijn eigen planning bezig. 13 Februari, daar ben ik mee bezig. Daar is mijn vizier op gericht."