Kramer geen vlaggendrager bij opening OS

Redactie

De bekendste Nederlandse sporter zal tijdens de openingsceremonie niet als vlaggendrager functioneren. Sven Kramer, topfavoriet voor drie gouden medailles bij de Winterspelen, mag van chef de mission Henk Gemser namelijk niet eens meelopen bij de aftrap van het mega-evemenent.

Alle atleten die op de eerste en tweede dag van de Spelen in actie komen, moeten van de Fries in het olympisch dorp blijven. Vier jaar geleden leverde deze kwestie nog discussie op, daarom heeft Gemser nu besloten vroegtijdig duidelijkheid te geven. "Alle sporters die 48 uur na de opening aan de start moeten verschijnen, mogen niet naar de opening", vertelde hij. Kramer moet op de eerste zaterdag al op de 5000 meter in actie komen.

Gemser wilde zaterdag tijdens de teamoverdracht niet zeggen wie de vlag gaat dragen. Dat besluit wordt pas de dag voor de opening bekendgemaakt. De chef de mission heeft daarover het laatste woord: "Ik mag dat zelf bepalen, maar ik wentel me niet in de macht." Jan Bos zou als viervoudig olympiër een topkandidaat kunnen zijn geweest, maar de schaatser van Hofmeier droeg bij de vorige Spelen al de vlag. Op voorhand lijkt drievoudig olympisch kampioene Marianne Timmer de ideale vlaggendraagster, maar zij moet zich eind januari nog zien te kwalificeren voor 'Vancouver'.