Alleen Kramer zeker van Winterspelen

Olga Kroeders
Zoals al bekend was, is bij het langebaanschaatsen alleen Sven Kramer zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Vancouver. Eerder dit seizoen wist hij deelname op de 5.000 en de 10.000 meter veilig te stellen.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen, dat morgen van start gaat, plaatst de top drie op de 1.000 meter bij de mannen zich voor Vancouver. Ook de beste twee op de 1.500 en 10.000 meter en de winnaar van de vijf kilometer bij de heren zijn zeker van deelname aan de Winterspelen.

Bij de vrouwen worden alle plekken op de 1.000 meter opgevuld, net als drie plekken op de 500 meter en twee posities op de 1.500 meter. De rijders moeten dan wel al aan de kwalificatienormen hebben voldaan van sportkoepel NOC*NSF.

Aan de hand van de prestatiematrix (een rekenkundig model waarmee kan worden bepaald op welke afstand Nederland de minste kans heeft op een medaille) zal daarna worden bepaald hoe het maximale aantal van tien schaats(st)ers wordt bereikt. Nederland mag namelijk tien mannen en tien vrouwen afvaardigen bij het langebaanschaatsen.