Weinig hoop voor Nederlandse Kazachen

Peterselieman
Het lijkt er op dat de Nederlandse schaatsers met een Kazachstaans paspoort niet in actie gaan komen in Canada. Arjan Stroetinga, Jorrit Bergsma en Christijn Groeneveld trainen deze week wel op de Olympic Oval in Calgary, maar de kans dat ze mogen rijden is vrijwel nihil.

De wereldbekerwedstrijd in Canada is voor het trio rijders een uitgelezen mogelijkheid om zich te plaatsen voor de ploegenachtervolging voor de Spelen. Om in Vancouver in februari actie te mogen komen moeten ze zich eerst individueel voor de Spelen plaatsen. De ISU heeft nog niet aangegeven of het drietal in Calgary in actie mag komen dit weekend.

"Dat is pure politiek. Als zij willen dat we hier schaatsen, dan kan dat zo geregeld zijn. Ik ga ervan uit dat het nog lang duurt voordat we duidelijkheid krijgen. Daarom gebruiken we deze reis als trainingsstage. Op deze banen kunnen we goed aan onze snelheid werken," zei coach Jillert Anema die met de Nederlandse Kazachstanen volgende week wel naar Salt Lake City af zal reizen.