Olympische vlam heeft het zwaar te verduren

Peterselieman
De Olympische Spelen in het Canadese Vancouver zijn nog enkele maanden weg, maar nu al reist de olympische vlam door het Noord-Amerikaanse land. Harde wind en koude temperaturen teisteren de vlam die onderweg al twaalf keer gedoofd is geweest.

Het vuur wordt op traditionele wijze in het Griekse Olympia ontstoken, waarna het via een omweg in de stad die de Spelen organiseert aankomt. Ditmaal gaat dat niet zonder problemen. "Geen paniek. We hebben vier vervangende brandende fakkels, die ook in Griekenland zijn aangestoken. Als het echt nodig is, kunnen we een van deze fakkels gebruiken," meldt de organisator van de 45.000 kilometer lange estafette Jim Richards.

Eén van de keren dat de vlam doofde was in het noorden van Canada in Resolute Bay waar het 37 graden onder nul was en het hevig stormde. "Onder die omstandigheden lukte het echt niet en zijn we met een vervangende vlam in een lantaarn verder gegaan. In het dorp is de originele fakkel gelukkig weer gaan branden," meldde Richards die er voor moet zorgen dat de vlam op 12 februari aankomt in Vancouver.