Toekomst Astanaploeg aan zijden draad

Peterselieman
De toekomst van de Astana wielerploeg is wederom onzeker geworden. Het team moet morgen een bankgarantie van vijftien miljoen euro overleggen aan de UCI, anders ziet het er somber uit.

Vorige week zegde het bedrijf Samruk-Kazyna toe vijftien miljoen euro in de ploeg te steken, maar de UCI wil deze toezegging nu zwart op wit hebben. "Ik heb zo de indruk dat ze liever geen Aziatisch team in de ProTour willen," zei Nikolaj Proskurin van de Kazachse wielerbond over de extra voorwaarden waaraan de ploeg opeens moet voldoen.

Proskurin geeft oud-ploegleider Johan Bruyneel de schuld van de ontstane situatie. "Bruyneel heeft ons verteld dat hij er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat onze licentie afgenomen zou worden," aldus een verbitterde Kazach die mocht de ploeg geen licentie krijgen kopman Alberto Contador ziet vertrekken.

Bruyneel heeft op Youtube inmiddels aangegeven dat hij Astana helemaal niet uit het wielerpeloton weg wil hebben. "Ik weet niet welke administratieve problemen Astana precies heeft, maar ik weet wel dat de regels streng zijn. Maar ik ontken dat ik de regisseur van heel deze situatie rond Astana ben. Ik zou de ploeg niet graag zien verdwijnen, integendeel. Hoe meer topteams er in het peloton zijn, hoe beter. En Astana is zeker een topteam."