Gokschandaal in voetbal omvat negen landen

Peterselieman
Het nieuwe gokschandaal in de voetbalwereld dat gisteren bekend werd omvat ongeveer 200 wedstrijden. Dit is vrijdag door het openbaar ministerie in Bochum en de Duitse politie bekend gemaakt. Er is al sinds begin dit jaar onderzoek gedaan naar gokken binnen de voetbalwereld.

Volgens het Duitse Openbaar Ministerie zijn er negen landen waarin op grote schaal met wedstrijden is gemanipuleerd. In Duitsland, België en Zwitserland betroffen het geen wedstrijden in de hoogste divisies. In Kroatië, Slovenië, Turkije, Hongarije, Bosnië en Oostenrijk was dit wel het geval. Ook zouden er drie wedstrijden uit de Champions League en twaalf uit de Europa League verdacht zijn. Daarnaast is er nog een kwalificatieduel voor het EK onder 21 jaar verdacht. Welke wedstrijden het betreft is niet bekend gemaakt.

Spelers, trainers, scheidsrechters en andere officials zouden omgekocht zijn om de resultaten van de wedstrijden te beïnvloeden. Zowel in Europa als in Azië werd op de verdachte wedstrijden flink gegokt. Ongeveer twee honderd personen zouden bij het schandaal betrokken zijn, waarvan er inmiddels vijftien opgepakt zijn bij huiszoekingen in Duitsland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Zwitserland.