Dopingautoriteit volgt 13-jarige schaatsster

Sjors (Sj0rSz)
De Nederlandse Dopingautoriteit houdt al een tijdje een 13-jarig schaatstalent in de gaten. De scholiere maakt deel uit van de Nationale Testing Pool en moet dagelijks een locatie en tijdstip doorgeven, waarop ze beschikbaar is voor een controle.

Helma Neppérus, kamerlid van de VVD, heeft inmiddels een aantal vragen aan staatssecretaris Jet Bussemaker van Welzijn, Volksgezondheid en Sport gesteld. "Vindt u het geoorloofd en verstandig dat een 13-jarige, die nog lang niet bij de top hoort, al zo intensief wordt gevolgd voor controles, ze haar agenda moet overleggen en ook bij nacht en ontij kan worden bezocht voor controles? Is dit niet buitenproportioneel?"

Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, heeft inmiddels bevestigd dat de 13-jarige inderdaad in de testpool is opgenomen. Daarnaast is het ook een noodmaatregel, aangezien haar broer op 14-jarige leeftijd was betrapt op het gebruik van anabole steroïden. "Het is ons er niet om te doen het meisje lastig te vallen, maar we willen wel de zekerheid dat we haar kunnen controleren wanneer wij dat willen."

"Ze doet dezelfde sport als haar broer, is ook heel goed en verkeert in dezelfde omgeving. Als haar broer in aanraking is gekomen met doping, dan kan zij dat ook. Dat wil de Dopingautoriteit voorkomen."