Slop: "Ajax moet de riem aanhalen"

JJdJ1984
Elf jaar nadat AFC Ajax zich aan de Amsterdamse Beurs noteerde is het geld op. Nadat Ajax door deze notering omgerekend 55 miljoen euro kreeg lijkt de kas, na slechts twee landstitels, leeg.

"We zullen de broekriem moeten aanhalen" zegt Jeroen Slop, Algemeen directeur bij de Amsterdammers. "Er is een groot probleem door de ontstellende hoeveelheid trainerswisselingen bij Ajax het laatste decennium. De alarmbellen rinkelen nog niet, maar Feyenoord is een voorbeeld van hoe het kan gaan. Die kant moeten we niet op."

De emissie op Beursplein 5 leverde in 1998 55 miljoen euro op. Ook de verkoop van zelf opgeleide jeugdspelers brachten de afgelopen tien jaar een kleine honderd miljoen euro op. Het meest pijnlijke is misschien wel het negatieve verkoopresultaat dat de Amsterdammers overhielden op gescoute spelers: 144 miljoen euro.

Door alle trainerswisselingen de afgelopen jaren heeft Ajax momenteel 71 spelers onder contract staan. De Amsterdammers overschrijden hiermee de norm die de KNVB stelt. De Nederlandse voetbalbond stelt namelijk de norm dat de salarispost maximaal zestig procent van de begroting mag bedragen.

Door deze financiële problemen is de kans aanwezig dat de Amsterdammers in de winterstop genoodzaakt spelers te verkopen. De naam van sterspeler Luis Suarez duikt daarbij veelvuldig op. Ajax acht een bod van rond de veertig miljoen euro op zijn plaats voor de Uruguayaanse international.