[NK] Terugblik

Olga Kroeders
Afgelopen weekend werd het Nederlands kampioenschap afstanden verreden in Heerenveen. Hieronder nog een keer een terugblik op dit weekend.

Op de eerste dag, de vrijdag, stonden er drie afstanden op het programma. De 500 meter voor vrouwen werd gewonnen door Annette Gerritsen. Nadat ze in de eerste run ploeggenote Margot Boer nog voor zich moest laten, wist ze die achterstand in de tweede omloop om te buigen naar een voorsprong. Het brons ging naar Marianne Timmer. Ook op de 500 meter voor mannen was er succes voor ploeg Orie. Jan Smeekens prolongeerde met succes zijn titel. Nadat hij de eerste omloop won, was zijn vijfde plek in de tweede omloop net genoeg om de titel weer voor zich op te eisen. De tweede run werd gewonnen door de verrassend sterk rijdende Ronald Mulder die in het eindklassement het zilver pakte. Het brons ging naar Mark Tuitert. De laatste afstand van de vrijdag was de 5.000 meter voor mannen. Het was geen verrassing dat de titel werd gewonnen door Sven Kramer. Het verschil met de rest was wel opvallend klein (Kramer zei na afloop dat hij wat ziekig was en de dagen daarvoor veel op bed had gelegen). Kramer won in een tijd van 6.20,71. Bob de Jong eiste het zilver voor zich op met 6.23,13, en het brons ging naar Wouter Olde Heuvel die in een tijd van 6.25,33 over de finish kwam.

Op de zaterdag pakte Gerritsen haar tweede titel van het weekend door ook de snelste te zijn op de 1.000 meter. En net als op de 500 meter een dag ervoor werd ze op het podium geflankeerd door ploeggenotes Margot Boer en Marianne Timmer. Paulien van Deutekom stelde teleur met een twaalfde plek. Bij de mannen prolongeerde Stefan Groothuis zijn titel op de kilometer. Simon Kuipers eindigde als tweede en Mark Tuitert pakte zijn tweede brons van het NK. De zaterdag werd afgesloten door de 3.000 meter voor vrouwen. Ireen Wüst pakte de titel op de 3.000 meter. Ze bleef ploeggenote Renate Groenewold met een seconde voor. Diane Valkenburg was goed voor het brons. Gretha Smit werd zesde en greep daardoor net naast een ticket. Jorien Voorhuis had een beschermde status, maar greep door een tiende plaats toch naast de tickets. Paulien van Deutekom stelde wederom teleur en werd pas negende.

Vandaag werden de laatste vier afstanden verreden. Annette Gerritsen kroonde zich tot koningin van dit NK door ook de 1.500 meter te winnen. Met haar tijd van 1.58,69 bleef ze Ireen Wüst en Diane Valkenburg voor. Paulien van Deutekom werd 21e en zei na afloop dat ze kampte met een liesblessure. Op de 1.500 meter bij de mannen verwachtten iedereen Sven Kramer bij de besten, maar hij kwam niet verder dan de tiende plaats. De titel ging verrassend naar Rhian Ket, die op de zaterdag nog gediskwalificeerd werd. Met een tijd van 1.45,89 bleef hij Mark Tuitert en Stefan Groothuis voor. Erben Wennemars werd vijfde en pakte toch nog een wereldbekerticket. De laatste afstand voor vrouwen, de 5.000 meter, werd een prooi voor Renate Groenewold. Groenewold bleef met 7.14,91 Moniek Kleinsman bijna drie seconden voor. Het brons was voor Gretha Smit. Sven Kramer wist op de afsluitende afstand dit NK, de 10.000 meter voor mannen, zijn slechte 1.500 meter achter zich te laten. Met een tijd van 13.04,95 pakte Kramer zijn tiende afstandstitel. Bob de Jong pakte het zilver, het brons ging naar Carl Verheijen.