Uitslag kwalificatie Grand Prix Abu Dhabi

Sally (Tessa)
De allereerste kwalificatie in de F1 op het Yas Marina-circuit van Abu Dhabi is gewonnen door Lewis Hamilton die weer in de allerlaatste ronde de pole pakte. De Brit deed dat voor Red Bull-coureurs Sebastian Vettel en Mark Webber.

Het gloednieuwe circuit dat in twee jaar uit de woestijn is verrezen, werd dit weekend door diverse coureurs geprezen. De derde vrije training eerder vandaag was een verrassing, want de Brawn GP-wagens stonden weer eens vooraan - iets wat de afgelopen vrije trainingen niet vaak voorkwam. Lewis Hamilton, die de eerste vrije training op vrijdag de snelste was, zette zich vanochtend tussen Jenson Button en Rubens Barrichello op de tweede plaats.

De bandencompounds die Bridgestone meegenomen had naar het Yas Marina-circuit waren de medium- en zachte banden. Bij Toyota zat opnieuw Kamui Kobayashi in de auto, omdat Timo Glock nog niet hersteld was van zijn gebroken ruggenwervel. De kwalificatie, die net als de race verreden wordt in de schemering en later in het donker, werd aangevangen door Jaime Alguersuari. Al snel was bijna het gehele veld op de baan in Q1 en het was meteen Button die een snelle tijd neerzette, al werd deze al snel verbeterd door Robert Kubica en Kimi Räikkönen. Jarno Trulli was even later sneller dan Räikkönen, maar klokte de derde tijd omdat Hamilton de snelste tijd reed.

De teamgenoot van Hamilton, Heikki Kovalainen, spinde in de eerste sector. De Fin maakte dat de volgende ronde meteen goed door de snelste tijd meer te zetten in de eerste sector, maar hij maakte zijn ronde niet af. Met nog acht minuten op de klok waren de Red Bull-bolides nog niet buiten geweest. Niet veel later ging Mark Webber op pad en zette een vijftiende tijd neer en ook Sebastian Vettel kwam naar buiten. Webber verbeterde zich naar de zevende tijd, waar Vettel eerst de elfde maar een ronde later de derde tijd van dat moment noteerde. Hamilton scherpte zijn eigen tijd nog aan naar 1:39,873, terwijl de rest van het veld niet sneller reed dan de 1:41,206 van Räikkönen.

Ferrari-teamgenoot Giancarlo Fisichella deed het niet zo goed als de Fin, want de Italiaan liet de laatste tijd noteren. Vettel scherpte zijn eigen tijd aan tot een tweede tijd met 1:41,017 maar BMW Sauber-coureur Kubica zette een 1:40'er op de klok en kwam daarmee tweede achter Hamilton te staan. De beide Force India's waren niet zo rap als in de laatste paar races en in de vrije trainingen voor deze Grand Prix. Adrian Sutil en Vitantonio Liuzzi verkeerden beide in de gevarenzone. Kovalainen zat op de wip met zijn vijftiende tijd, maar achter hem waren geen grote namen waarvan verwacht kon worden de tijd dat ze de tijd van de Fin konden verbeteren.

Kovalainen zelf wist zich op de vlag nog wel te verbeteren, waardoor de McLaren-rijder voormalig wereldkampioen Fernando Alonso naar de zestiende tijd verwees. De vier andere tijdlangzaamsten die afvielen in de eerste sessie waren (van zeventiende naar twintigste plaats) Luizzi, Sutil, Romain Grosjean en Fisichella.

De tweede kwalificatiesessie begon nog licht, maar al snel werd het donker. De lichten langs de baan waren al de gehele kwalificatie ontstoken voor een naadloze overgang van licht naar donker. Door dat donker ging wel de baantemperatuur drastisch omlaag van 34 naar 31 graden Celsius. Sébastien Buemi zette met 1:40.678 verrassend genoeg de snelste tijd neer, voor Kovalainen. De Zwitser werd echter al heel snel weer voorbijgereden door een haast ongenaakbare Hamilton.

Teamgenoot Kovalainen moest zijn bolide langs de baan parkeren met versnellingsbakproblemen. Ondertussen streden de Red Bulls van Vettel en Webber om de snelste tijd. Eerst had Vettel de eerste plaats, maar Webber zette zijn wagen weer net voor zijn teamgenoot. Button wist zich voor dit duo te rijden, maar opnieuw was het Vettel die zich met een 1:39'er op de eerste plaats nestelde. Uiteindelijk was het Hamilton die de snelste tijd reed met 1:39,695. De afvallers van de tweede sessie waren Räikkönen, Kobayashi, Kovalainen, Kazuki Nakajima en Alguersuari.

In Q3 verbaasden de BMW-coureurs, waarbij Nick Heidfeld meteen de snelste tijd liet noteren en teamgenoot Kubica de derde plaats pakte. De Pool werd al snel voorbijgestoken worden door Vettel, Trulli en Buemi die allen niet aan de tijd van Heidfeld kwamen. Met nog viereneenhalve minuut op de klok was het vooraan stuivertje wisselen met Webber, Button en Barrichello, maar het was Trulli die de snelste klokte. De tijden waren ruim twee seconden langzamer dan in de eerdere sessies, omdat de top tien met de brandstof voor de race zich moet kwalificeren in Q3.

Hamilton wachtte er lang mee, maar de Brit pakte toch weer de snelste tijd met nog iets meer dan anderhalve minuut op de klokken. Op het moment dat de vlag gevallen was, waren alle tien coureurs nog bezig met een vliegende ronde. Achtereenvolgens Webber en Vettel zetten de snelste tijd neer, maar zoals vaker gebeurd is, had Hamilton een perfecte laatste ronde in petto. De McLaren-rijder pakte met 1:40,948 toch weer de poleposition af van Vettel.

Op de tweede startrij staan Webber en Barrichello, de derde rij is voor Button en Trulli, op de vierde rij staan Kubica en teamgenoot Heidfeld en de vijfde startrij wordt gevormd door Nico Rosberg en Buemi.

Uitslag kwalificatie Grand Prix Abu Dhabi

Pos. CoureurTeam Tijd
1L. HamiltonMcLaren1:40.948
2S. VettelRed Bull1:41.615
3M. WebberRed Bull1:41.726
4R. BarrichelloBrawn GP1:41.786
5J. ButtonBrawn GP1:41.892
6J. TrulliToyota1:41.897
7R. KubicaBMW1:41.992
8N. HeidfeldBMW1:42.343
9N. RosbergWilliams1:42.583
10S. BuemiScuderia Toro Rosso1:42.713

11K. RäikkönenFerrari1:40.726
12K. KobayashiToyota1:40.777
13H. KovalainenMcLaren1:40.983
14K. NakajimaWilliams1:41.148
15J. AlguersuariScuderia Toro Rosso1:41.689

16F. AlonsoRenault1:41.667
17V. LiuzziForce India F11:41.701
18A. SutilForce India F11:41.863
19R. GrosjeanRenault1:41.950
20G. FisichellaFerrari1:42.184