Producer Valkyria Chronicles legt switch PS3 naar PSP uit

Yngwie
Valkyria Chronicles is een tactische RPG voor de PlayStation 3, die met originele graphics en gameplay intussen een schare fans op de PS3 gekregen heeft. Hoewel het, waarschijnlijk door het ontbreken van veel publiciteit, geen supergroot kassucces was in Europa en de US, werd door SEGA toch snel bekendgemaakt dat er een deel twee zou komen.

Veel fans waren echter verrast dat het tweede deel niet op de PS3, maar alleen op de PSP zou komen. Shuntaro Tanaka, de producer van Valkyria Chronicles, heeft op de officiële Japanse blog uitgelegd waarom deze keuze gemaakt is. Tijd is de belangrijkste factor. De ontwikkeling van een tweede deel voor de PS3 zou naar schatting zo'n drie jaar gaan duren, ondanks de mogelijkheid om veel content opnieuw te gebruiken. In Japan is de anime serie van Valkyria net afgelopen, en als er dan drie jaar gewacht zou moeten worden op een nieuwe game, zou dat waarschijnlijk betekenen dat bijna iedereen de franchise alweer vergeten zou zijn. Ook zou de PSP betere mogelijkheden bieden om een grotere diversiteit aan gamers te bereiken, in tegenstelling tot de 95% van de Valkyria fans op de PS3 die mannelijk zijn.

De persoonlijk visie van Tanaka is dat hij toekomst ziet voor Valkyria Chronicles op beide platforms, maar dat de zet om deel twee op de PSP uit te brengen nodig is om een grotere afzetmarkt te creëren en daarmee de investering die een PS3-titel vergt terug te kunnen verdienen. Concurrenten zoals Yakuza en Metal Gear Solid hebben dit obstakel niet, omdat zijn al een grote userfanbase gekregen hebben op de PS2.