Europese beurzen in de plus

Mirjam
De belangrijkste Europese indices zijn vandaag positief van start gegaan. Overwegend hogere koersen op de Amerikaanse beurzen en flinke koerswinsten in Japan verhoogden de stemming. Aandelen van financiële fondsen stonden in Europa in de plus, nadat Bank of America aangegeven heeft ontvangen staatssteun terug te gaan betalen.

De AEX, de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, stond na ruim een half uur handel 1 procent hoger op 319,47 punten. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, steeg 1 procent tot 501,91 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt stonden winsten van 0,7 tot 1 procent op de borden.

"Het is positief dat Bank of America zijn schulden gaat terugbetalen", zei Bernard McAlinden, een Britse analist, tegen persbureau Reuters. In heel Europa stonden aandelen van banken, als Commerzbank, Barclays en UBS in de plus. Op het Damrak gingen ING, Aegon en Delta Lloyd tot 1,4 procent omhoog.

Veel richtinggevend nieuws was er vanochtend niet. Er wordt uitgekeken naar macrocijfers uit Europa en de Verenigde Staten. Ook zal de Europese Centrale Bank later op de dag een rentebesluit bekendmaken. Verwacht wordt dat de ECB de rente handhaaft.

Technisch dienstverlener Imtech heeft nieuwe opdrachten weten binnen te slepen ter waarde van 30 miljoen euro. Het aandeel ging 1,5 procent omhoog. Ook adviesbureau Grontmij maakte bekend nieuwe orders te hebben. Op de beurs ging de koers met 1,2 procent omhoog. Biotechnologiebedrijf Galapagos heeft 10 miljoen euro ontvangen om reuma-medicijnen verder te ontwikkelen. Het aandeel stond 0,6 procent lager.

Vandaag meldde zich een nieuwkomer aan de poorten van de Amsterdamse beurs. Maritiem dienstverlener Dockwise kon op zijn eerste handelsdag een koerswinst incasseren van 4,3 procent.

De prijs van een vat ruwe olie steeg met 0,9 procent tot 77,30 dollar. De euro noteerde 1,5115 dollar. Aan het einde van de handelsdag in Europa gisteren was de Europese munt nog 1,5055 dollar waard.