Dodental treinongeluk Rusland loopt op

Jeroen (Rahl)
Het aantal doden door het ontsporen van een Russische passagierstrein gisteravond is opgelopen tot 39. Dat heeft een functionaris van het Russische ministerie voor Noodtoestanden vandaag gezegd tegen de nieuwszender Vesti.

De trein was met 663 passagiers in 14 wagons onderweg van de hoofdstad Moskou naar de stad Sint Petersburg. Bij het dorp Oeglovka, ongeveer 350 kilometer ten noorden van Moskou, ontspoorden drie of vier treinstellen.

"Twee wagons lagen compleet ondersteboven. Sommige mensen waren verpletterd onder het metaal. Ik hoorde geschreeuw en gekreun", zei een van de passagiers tegen de nieuwszender Vesti.

Volgens anonieme bronnen binnen het veiligheidsapparaat gaat het mogelijk om een aanslag. Bij de plaats van het incident is een kleine krater gevonden en getuigen hebben verklaard dat ze voor het ongeluk een luide explosie hebben gehoord. President Dmitri Medvedev heeft het hoofd van de veiligheidsdienst FSB en een openbaar aanklager de opdracht gegeven de oorzaak van de ontsporing uit te zoeken.

De Neva Express tussen de beide steden is een van de drukste treinverbindingen van Rusland. In 2007 ontspoorde op dit traject een trein na een bomaanslag. Daardoor raakten dertig mensen gewond. Tsjetsjeense rebellen en ultranationalistische Russische bewegingen werden toen genoemd als mogelijke daders.