Revu-verslaggever vrijgesproken

static
Revu-verslaggever Nick Kivits is gisteren door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken van (uitlokking van) computervredebreuk. Kivits las eind 2008 e-mails van staatssecretaris De Vries van Defensie, die door een ander waren gekraakt. Op basis van informatie uit de berichten schreef Kivits een artikel dat gepubliceerd werd in tijdschrift Revu.

De staatssecretaris deed aangifte tegen Revu en tegen Kivits werd 500 euro boete geëist. De rechter achtte echter niet bewezen dat de journalist zelf (uitlokkings-) handelingen heeft verricht of toegang heeft gehad tot het e-mailaccount van de aangever.' Hoofdredacteur van Revu, Altan Erdogan, kreeg wel een boete van 450 euro. Volgens de rechter gaf de hoofdredactie Kivits opdracht tot het schrijven van het artikel en bracht de redactie Kivits in contact met de hacker.

NVJ-secretaris Thomas Bruning is blij met de vrijspraak van Kivits en de lage boete voor Erdogan. "We beraden ons nog of de veroordeling met betrekking tot het downloaden van berichten aanleiding geeft tot verdere stappen", aldus Bruning.