Van Baalen spreekt met rivalen Honduras

Redactie
Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) heeft dit weekeinde in Honduras gesproken met de afgezette president Manuel Zelaya en diens tijdelijke vervanger Roberto Micheletti. Dat heeft de VVD'er afgelopen nacht laten weten.

Zelaya heeft Van Baalen te kennen gegeven dat hij wil 'overwegen' de uitslag van de presidentsverkiezingen te erkennen. Die staan gepland voor 29 november en moeten een einde maken aan de politieke crisis in het Midden-Amerikaanse land. Hoewel Zelaya zelf had ingestemd met de verkiezingen, liet hij onlangs weten dat hij de uitslag toch niet zal accepteren.

Zelaya werd eind juni afgezet door het hooggerechtshof, nadat hij had getracht via een referendum de grondwet te wijzigen. Op die manier wilde hij onder meer een herverkiezing mogelijk maken. Na de uitspraak van het hof zette het leger de president het land uit en verkoos het parlement zijn liberale partijgenoot Micheletti tot interim-president. Momenteel verblijft Zelaya in de Braziliaanse ambassade in de hoofdstad Tegucigalpa.

Van Baalen, die ook voorzitter is van de internationale federatie van liberale partijen, maakt een rondreis door Midden-Amerika. Eerder bezocht hij liberale geestverwanten in Costa Rica en Nicaragua. In dat laatste land dreigden twee onderministers op een persconferentie hem uit te zetten wegens kritiek over corruptie en schendingen van de mensenrechten aan het adres van president Daniel Ortega. Later bood de regering daarvoor excuses aan.

Van Baalen liet verder weten dat de Hondurese interim-president Micheletti in 2010 vicevoorzitter wordt van de Liberale Internationale, de club van liberale partijen.