Rechtszaak in de maak vanwege Xbox Live-bans

Morthill
Vorige week haalde Microsoft stevig uit naar mensen die hun console hadden gemod en cheatten, dan wel games speelden waar geen auteursrechten over waren afgedragen op hun Xbox 360. Een kleine miljoen mensen werden geband van Xbox Live, niet de gameraccount, maar de consoles zelf werd de toegang tot de online dienst geweigerd. Nu is het mooie van deze tijd dat als een grote groep mensen benadeeld wordt er altijd wel een superheld is die ze in bescherming neemt en in dit geval is dat het advocatenbureau Abington IP. Het kantoor bereidt een zogenaamde "class action" aanklacht voor, wat betekent dat een grote groep één klacht voor de rechter brengt.

Via de website van het bureau kunnen benadeelde klanten een formulier invullen, waarmee ze hun klacht bekend maken. Het doel is om te zorgen dat iedereen die geband is financiële compensatie krijgt van Microsoft voor de termijn die ze nog toegang zouden moeten hebben op Xbox Live. Maar wat zijn dan de argumenten voor deze rechtszaak? Microsoft heeft immers duidelijk aangegeven welke punten in de gebruikersovereenkomst geschonden zijn.

Allereerst vindt Abington dat de timing van Microsoft bijzonder verdacht is. De bans zijn uitgevoerd vlak na de launch van een aantal grote titels, waaronder Modern Warfare 2, en deze titels zullen gezorgd hebben voor een flinke groei van Xbox Live Gold-abonnees. Ten tweede zou een eerdere massaban er waarschijnlijk voor gezorgd hebben dat de verkoopcijfers van games als Halo 3: ODST en Modern Warfare 2 heel wat lager zouden zijn uitgekomen. Het idee is dus dat Microsoft heeft gewacht met bannen, totdat ze zeker wist dat er zo veel mogelijk mensen een abonnement hadden om dan die mensen te weigeren en alleen hun geld aan te nemen.

Of het advocatenbureau zijn zin krijgt, en de gamers daarmee een compensatie zal afwachten worden. Zodra er meer bekend is brengen we jullie natuurlijk op de hoogte.