Waarom fanboys respect verdienen

Yngwie
Fanboy, een veel gehoorde kreet op het internet, met name in de gaming wereld. PS3 versus Xbox 360 versus PC, eindeloos geroep in de ruimte over hoe goed "hun" systeem wel niet is, en wat een losers diegenen zijn die een ander systeem in bezit hebben. Meestal wordt de term dan ook als belediging gebruikt, om aan te geven dat iemand achterlijk is door zonder gegronde reden een stuk hardware beter te vinden dan een ander. Een verwend kreng dat zichzelf beter vindt dan de rest.

Maar toch is het niet allemaal kommer en kwel met die fanboys. Gamesradar heeft een aantal redenen waarom fanboys respect verdienen, en dat het misschien helemaal zo slecht niet is om als fanboy gezien te worden.

- Ze hebben passie voor iets wat ze leuk vinden.
Misschien dat ze zich soms wat overdreven gedragen, maar gezien het feit dat we in een maatschappij leven waarbij het-interesseert-me-allemaal-geen-reet de hoofdrol speelt, is de instelling van fanboys alleen maar te bewonderen. Irrationele, vooringenomen krijgers die de strijd aangaan met de apathische hedendaagse cultuur, zonder op te geven waar ze in geloven. Zonder fanboys zouden de meeste gamers alleen maar als schapen achter elkaar lopen.

- Het internet zou 62% minder interessant zijn
Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens met plezier een topic gevolgd dat vriendelijk begon, maar waar een fanboy de boel verstoorde door haat en verderf het topic in te gooien, met meer bullshit dat het volledige mestoverschot in Europa. Desondanks is het juist die teloorgang van zo'n net topic wat het de moeite waard en amusant maakt. Zoals Maximus in de film Gladiator al riep "Are you not entertained?!" Is een flamewar op zijn tijd nu niet net datgene wat de hele boel levendig en boeiend houdt?

- Ze blijven onophoudelijk bezig over actuele, belangrijke issues
Het is de plicht van fanboys om de zwaktes en fouten van hun gezworen vijanden eruit te lichten. Misschien komt dat soms over als onzinnig bekvechten, maar het houdt belangrijke zaken wel aan de orde van de dag. Als je bijvoorbeeld het internet af aan het struinen bent zul je vaak genoeg lezen dat de Xbox 360 veel last heeft van de befaamde RROD. Of dat de user-interface van PSN veel beter zou moeten. Of dat Nintendo echte gamers eigenlijk vaarwel gezegd heeft en alleen maar non-games maakt. Fanboys blijven hameren op dit soort problemen en dat is de enige reden dat er misschien ooit iets aan zal veranderen.




- Zonder fanboys zou het licht van oude consoles al lang gedoofd zijn
De trouw van een fanboy kent geen grenzen en is voor het leven. En alleen maar omdat een console dood is wil dat niet zeggen dat een fanboy dat ook zo ziet. Dat betekent dat ze zomaar niet overstappen op een gloedjenieuw up-to-date systeem. Nee, ze zullen blijven verkondigen dat hun console de beste is, voor nu en voor altijd. Zonder fanboys zouden systemen zoals de Virtual Boy, de Neo Geo en de Dreamcast al lang in vergetelheid geraakt zijn, een vage herinnering aan vergane jaren. Dankzij fanboys blijven deze legendes gelukkig echter bestaan.


- Ze blijven hun aandacht houden tijdens de supersaaie slideshows op E3 persconferencies
Statistieken zijn over het algemeen zo saai als maar zijn kan. Op de E3 laten bedrijven zoals Sony, Microsoft en Nintendo altijd eindeloze slideshows zien en de meeste aanwezigen vallen vrijwel direct in een coma. Maar het zou toch verschrikkelijk grof zijn als daadwerkelijk niemand er aandacht aan zou schenken. Dus goed gedaan fanboys, neem al die cijfers maar op als een spons, al die saaie data over specs, trends en voorspellingen voor de Latijns-Amerikaanse markt.



- Game communities zouden eerder wegebben zonder fanboys
Gamers zijn dikwijls wispelturig en gaan van de ene hype naar de andere. Er is dikwijls weinig binding met een game en gamers worden snel verleid om naar een nieuwe game over te stappen, zonder ook maar om te kijken. Maar is het daarmee gedaan met de oude glorie? Nee, want het zijn de fanboys die de oude community in leven houden. Er zijn ontelbare gamers die nu Modern Warfare 2 spelen. Maar is het daarmee gedaan met oudere shooters? Misschien wel als er geen fanboys waren. Zij houden de oude communities in stand en starten nog steeds nieuwe Team Deathmatches en Capture-the-Flag matches in bijvoorbeeld Halo 3. Hulde!



- Fanboys houden van hardore
Toegewijde gamers houden van games die vallen onder de traditionele definite van een game. Oftewel, een stuk virtueel entertainment dat de speler een flink uitdaging biedt. Dat laatste wordt tegenwoordig dikwijls met de term "hardcore" aangeduid. En zonder die hardcore games zou er alleen maar smakeloze slappe troep overblijven. Games die iedereen, zelfs personen die ook geen greintje skill bezitten, kan uitspelen. We moeten dus blij zijn dat er nog genoeg hardcore games gekocht worden zodat developers ze blijven maken. En wie lopen er steeds voorop bij het aanschaffen van deze games? Juist, de fanboys, die door hun enthousiasme en vastberadenheid ook een inspiratiebron zijn voor vele anderen.

- Er zit een beetje fanboy in ons allemaal
Iedere echte gamer is wel eens een discussie aangegaan om iemand anders ervan te overtuigen waarom een bepaalde console, game, developer of game character zo goed is. En toch durven velen te beweren dat ze geen fanboy zijn. Waarom die vrees om in het hokje "fanboy" terecht te komen? Waarom zijn zovelen zo vlug met de opmerking "ik heb alle consoles, dus ben geen fanboy"? Zoals eerder al aangegeven is het bewonderenswaardig om publiekelijk voor je passie uit te komen. Dus waarom houden we allemaal niet gewoon op met het slappe gedrag om koste wat kost te proberen te voorkomen dat we fanboy genoemd worden. Waarom houden we niet op met onszelf voor de gek houden en geven we niet toe dat we allemaal een beetje fanboy zijn?