'Komst eerste cyborg stap dichterbij'

Djeez

Met de bouw van een op de film 'Aliens' gebaseerd exoskelet is de komst van de eerste echte cyborg een stap dichterbij gekomen. Een dochteronderneming van het Japanse Panasonic heeft de 'Dual-Arm Power Amplification Robot' ontwikkeld, een exoskelet van een robot waarmee men nog beter kan opereren tijdens humanitaire rampen.

Ondanks dat het exoskelet maar liefst 230 kilo weegt, kan de robot slechts een gewicht van zo'n honderd kilo optillen. Het hoofd van de ontwerpafdeling, Ga Shirogauchi, zegt te werken aan een lichtere variant. "Het belangrijkste gebruikte materiaal is een aluminiumlegering", vertelt de heer Shirogauchi. "Hoewel aluminium zelf een licht materiaal is ten opzichte van ijzer, moeten we sommige delen van de armen en benen hol maken om het lichaam lichter te maken."

De robot is door de makers 'Power Loader' gedoopt, naar het beroemde exoskelet waarmee Sigourney Weaver alias Ellen Ripley het gevecht aanging met de aliens. Het geraamte gebruikt maar liefst achttien elektromotoren met directe force feedback die het de menselijke operator mogelijk maken zijn gedrag te controleren.

"De meeste onderzoekers vinden dat robots zo automatisch mogelijk moeten bewegen met heel weinig menselijke instructies", aldus Mr Shirogauchi. "Wat wij ontwikkelen is een robot die alleen beweegt wanneer een instructie wordt gegeven door een mens en precies beweegt volgens deze instructie."

Volgens Shirogauchi wordt de robot alleen gemaakt voor humanitaire doeleinden en is het niet de bedoeling dat deze wordt gebruikt als supersoldaat. Gelukkig bestaat er interesse om de Power Loader in te zetten bij crisissituaties.

De robot moet ruim twee ton per stuk gaan kosten. Shirogauchi hoopt dat het exoskelet eind 2015 helemaal af is.


Een filmpje van de Power Loader in werking
 
Power Loader
Een screendump van de Power Loader in de film Aliens