'Stop kolonisatie geen voorwaarde''

Stefan
Israël doet "ongekende concessies" en de stop van de kolonisatie is geen voorwaarde vooraf om te onderhandelen. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gisteren na haar aankomst in Israël volgens meldingen van de website van het dagblad Haaretz.

De regering van president Barack Obama stelde eerder dat Israël eerst alle uitbreidingen van Joodse kolonies in de bezette gebieden moet stopzetten. Maar voor Clinton hoeft dat kennelijk niet meer. Ze zei op een persconferentie samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat "de beperkingen die de premier (Netanyahu) heeft toegezegd inzake het nederzettingenbeleid, ongekend zijn in verhouding tot eerdere onderhandelingen".

"Amerikaanse presidenten trekken al veertig jaar lang de legitimiteit van de joodse kolonies in twijfel, maar waar we nu zijn, moeten we onderhandelen," aldus Clinton die aandrong op een snelle hervatting van de gesprekken.

Eerder op de dag sprak ze in Abu Dhabi met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Die herhaalde het Palestijnse standpunt dat Israël de kolonisatie eerst moet stilleggen. Clinton sprak van een "moeilijk overleg". De Palestijnen bleken volgens Haaretz niet gecharmeerd van een Amerikaans plan om de onderhandelingen te hervatten zodra de speciale Amerikaanse gezant George Mitchell met de Israëlische regering afspraken heeft gemaakt over de beperking van de bouwactiviteiten van de Israëli's in de bezette gebieden.

Clinton spreekt ook nog met minister van Defensie Ehud Barak en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. In een vraaggesprek met de BBC zei ze dat een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen een "hoge prioriteit" blijft houden voor de Amerikaanse regering. Ze zei dat Washington vasthoudt aan een tweestatenoplossing.

Voor de Palestijnen betekent dat hun staat de in 1967 door Israël bezette gebieden omvat. Israël koloniseert die al jaren, wat in strijd is met het internationaal recht en tal van resoluties van de VN. Onderhandelingen tussen Palestijnen en Israëli's zijn eerder stukgelopen op de Israëlische weigering het in 1967 bezette gebied terug te geven.

Clinton  (foto: ANP)