Oproep tot onafhankelijkheid Z-Sudan

Stefan
De president van het autonome zuiden van Sudan, Salva Kiir, heeft dit weekeinde voor het eerst een niet mis te verstane oproep tot onafhankelijkheid gedaan. Kiir was tot dusverre officieel geen separatist, maar hij nam gisteren het woord in een kerk in de zuidelijke hoofdstad Juba en liet deze neutrale rol varen.

Hij zei dat "een stem voor de onafhankelijkheid een stem voor vrijheid is en een stem voor eenheid van heel Sudan een stem voor de rol van tweederangsburger".

In 2011 staat er een referendum over onafhankelijkheid van Zuid-Sudan op het programma. Dat vloeit voort uit een vredesakkoord dat het opstandige zuiden begin 2005 met de centrale regering in Khartoum sloot. Het islamitische en cultureel Arabische Khartoum heeft sinds de onafhankelijkheid in 1956 vrijwel continu in staat van oorlog verkeerd met het zwart-Afrikaanse, niet-islamitsche zuiden. De strijd heeft miljoenen zuiderlingen het leven gekost. In april 2010 zijn er verkiezingen in Sudan. Die zijn ook een gevolg van het vredesakkoord van ruim vier jaar geleden.