Schaatsen: Uitslagen NK afstanden (31/10)

Michel (OA)

Vandaag stond de tweede dag van de NK afstanden in Heerenveen op het programma. De heren reden vandaag slechts één afstand; 1.000 meter. De dames kwamen in actie op de 1.000 en 3.000 meter.

 

Heren
Stefan Groothuis heeft zijn titel op de 1.000 meter bij het Nederlands kampioenschap afstanden met succes verdedigd. De schaatser van groep Orie reed in Heerenveen een tijd van 1.09,30.

Het gehele podium was ex-DSB: Simon Kuipers werd in een tijd van 1.09,53 tweede en Mark Tuitert derde met 1.09,57. Voor Jan Smeekens, gisteren de beste op de 500 meter, was de 1.000 meter wat te snel en hij kwam niet verder 1.11,16.

De verrassing gisteren op de 500 meter, Ronald Mulder, reed 1.10,15. Erben Wennemars wist zich met zijn tijd van 1.10,28 niet te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden volgende week in Berlijn. Jan Bos eindigde buiten de top vijf maar omdat hij, net als Stefan Groothuis, een beschermde status had en zich toch bij de beste acht reed, mag hij in Berlijn wel aan de start verschijnen.

Naast Bos zullen ook Groothuis, Kuipers, Tuitert en Elgersma aan de start verschijnen van de 1.500 meter in Berlijn.

Dames
Na de 500 meter heeft Annette Gerritsen ook de 1.000 meter gewonnen. Ze bleef Margot Boer en Marianne Timmer voor.

Timmer kwam als eerste van de favorieten in actie en reed een tijd van 1.17,26. Daarna kwam Gerritsen in actie en die noteerde 1.16,83. In de slotrit kwamen vervolgens Margot Boer en Paulien van Deutekom in actie. Boer haalde het net niet en werd tweede. Van Deutekom stelde teleur en werd pas twaalfde.

De 3 kilometer was een prooi voor Ireen Wüst. De rijdster van TVM bleef ploeggenoot Renate Groenewold voor. Wüst en Groenewold kwamen tegen elkaar uit in de voorlaatste rit. Die werd door Wüst gewonnen in een tijd van 4.11,52. Groenewold werd op bijna een seconde tweede. Diane Valkenburg reed in de laatste rit naar de derde plek.

Moniek Kleinsman werd uiteindelijk vierde, waarna een minutenlange vreugdedans volgde. De vijfde plaats en daarmee het laatste wereldbekerticket ging verrassend naar Annouk v.d. Weijden.

Teleurstellingen waren er ook. Gretha Smit werd zesde en greep daardoor net naast een ticket. Jorien Voorhuis had een beschermde status, maar greep door een tiende plaats toch naast de tickets. Paulien van Deutekom stelde wederom teleur en werd pas negende.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.