Abdullah dreigt boycot verkiezingen

Stefan
De Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah zal de komende verkiezingen boycotten als vandaag niet aan een aantal van zijn eisen is voldaan. "We zullen niet deelnemen aan verkiezingen die niet transparant en fraude-vrij zijn", aldus een bron binnen het campagneteam van Abdullah.

"Als vandaag niet aan onze eisen wordt voldaan, dan zal Abdullah zijn besluit aankondigen in een persconferentie op zondag", stelde de bron. Abdullah wil onder meer dat het hoofd van de kiescommissie IEC wordt ontslagen en dat drie ministers die te vroeg begonnen met campagne voeren, worden geschorst. De zittende president Hamid Karzai voelt daar niets voor.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Afghanistan verliep chaotisch. In eerste instantie leek Karzai voldoende stemmen te hebben om een tweede ronde te voorkomen, maar door grootschalige fraude moest een enorm aantal stembiljetten ongeldig worden verklaard. Daardoor zakte Karzai onder de 50 procent en werd besloten dat hij het nogmaals tegen Abdullah op moet nemen. De tweede ronde is op 7 november.