UEFA onderzoekt internationale corruptie

Peterselieman
In de grootste internationale corruptiezaak uit de voetbalgeschiedenis blijven de Nederlandse clubs buiten schot. Begin november zal de UEFA een afgerond omkopingsdossier openbaar maken. Dit dossier omvat veertig nationale en internationale wedstrijden. Zeker één Belgische club is hierbij betrokken.

Desalniettemin heeft de UEFA ook een dringende waarschuwing afgegeven aan de KNVB om corruptie en bedrog voortaan serieuzer te monitoren, zo weet Algemeen Dagblad te melden. De Nederlandse voetbalbond heeft formeel niet meer dan een afspraak met de Lotto/Toto, dat verdachte geldstromen rondom Eredivisiewedstrijden bij de KNVB meldt.

"Dat systeem is zinloos. Geen enkele crimineel zal zijn geld inzetten in de Nederlandse Toto, dat een een maximale inzet hanteert van enkele euro's," aldus Karl Dhont, gokexpert bij de anticorruptie-afdeling van de UEFA.

"Van de KNVB is het onverstandig te denken dat een dergelijk systeem afdoende is. Dat heb ik ze op het UEFA-congres in september ook persoonlijk verteld. Omkoping vormt een serieuze bedreiging in het voetbal."