Koeman stond op vertrek van Van Gaal

Sally (Tessa)
Louis van Gaal doet een boekje op over zijn laatste periode bij Ajax - letterlijk. In zijn biografie verhaalt Van Gaal onder andere over de ruzie tussen Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic, en dat Ronald Koeman verantwoordelijk was voor het vertrek van Van Gaal bij de Amsterdamse club.

"Van der Vaart en Ibrahimovic hadden de grootste ruzie in de kleedkamer", aldus de voormalige trainer bij AZ in zijn levensverhaal Louis van Gaal: Biografie & Visie, over de tijd dat de markante Van Gaal technisch directeur was bij Ajax. "Van Eijden (algemeen directeur van Ajax, red.) lag in die periode in het ziekenhuis, die kon geen beslissingen nemen. Dan moet je een van de twee laten gaan, dat probleem moet de kleedkamer uit."

"In principe had Ronald dat moeten oplossen, maar hij kon dat niet. Toen heb ik de knoop doorgehakt, eigenlijk alleen maar om hem te beschermen, zodat hij zijn autoriteit in de kleedkamer zou behouden", aldus de huidige Bayern München-trainer. Juventus bood een oplossing, dat in 2004 Ibrahimovic wel over wilde nemen. "Ronald was dolblij, het probleem was voor hem opgelost. Later zei Ronald in de media: 'En toen verkocht Van Gaal ook nog eens op de laatste dag van de transfermarkt Ibrahimovic'."

Dat was het begin van het einde van de vriendschap tussen Van Gaal en Koeman. De laatste had als trainer te maken met de eerste toen die technisch directeur was bij Ajax. "In mijn periode als technisch directeur ben ik niet zo netjes behandeld, dus de liefde voor Ajax is een beetje bekoeld. Ronald Koeman en ik hadden een vriendschapsrelatie. Ik had hem destijds naar Barcelona gehaald. Maar nu was hij trainer bij Ajax en moest ik hem gaan beoordelen. Dat was moeilijk."

Van Gaal spreekt openlijk over die kwestie: "Onze vriendschap werd op de proef gesteld. Later zou hij zeggen: 'Ik heb aan Van Eijden verantwoording af te leggen, niet aan Louis.' Maar dat had hij toch echt verkeerd. Later begreep ik dat Ronald elke vrijdag, op mijn vrije dag, achter mijn rug om naar Arie (van Eijden, red.) ging. En dat Ronald uiteindelijk zei: 'Ik eruit of Louis eruit.' Arie koos voor Ronald."