Voorlopig geen 14e team in Formule 1

Peterselieman
De Formule 1-teams willen voorlopig nog niet dat er volgend seizoen een veertiende team op de grid staat. De FIA probeert Qadbak Sauber op de grid te krijgen, maar Williams ligt op dit moment dwars.

Om een veertiende team op de grid te krijgen is een reglementswijziging nodig. Hiervoor moeten allen teams instemmen en mocht één team dwarsliggen, dan gaat de wijziging niet door. De FOTA discussieerde in Japan over de plannen en volgens vice-voorzitter John Howett is het niet aan zijn organisatie om te beslissen.

BMW Sauber-teambaas Mario Theissen wil zo snel mogelijk een antwoord op de kwestie. "Hoe eerder we een positief antwoord krijgen, hoe beter het is." Toch lijkt het er voorlopig op dat zijn team in 2010 gewoon aan de start zal staan in de Formule 1, omdat verwacht wordt dat één van de nieuwe teams de deadline niet gaat halen.

Ferrari wil Sauber er volgend jaar graag bij hebben op de grid. McLaren is dezelfde mening toegedaan, maar heeft een ander kritiekpunt: "We willen Sauber niet tegenwerken, omdat het een lid van de FOTA is. Het geeft helderheid richting Sauber en ik denk dat het juist is om veertien teams toegang te geven tot een race en dat een daarvan Sauber is. Toch vind ik eerlijk gezegd dat veertien teams te veel is," zei teambaas Martin Whitmarsh.