Bahia voelt zich herboren

Tiede-Jan (TJDoornbos)
André Bahia en Ron Vlaar vormen sinds het begin van dit seizoen het centrale verdedigingsduo van Feyenoord. Het tweetal maakt tot op heden een goede indruk.

Bahia, sinds begin 2005 een gewaardeerde kracht in Rotterdam-Zuid, heeft naar eigen zeggen bij Feyenoord een hoop geleerd. "Vroeger kreeg ik wel eens het verwijt domme en onnodige overtredingen te maken. Ik probeerde duels altijd op honderd procent in te gaan, kon mijn eigen kracht niet doseren in de duels. Daar heb ik van geleerd", aldus de Braziliaan op de website van Feyenoord.

"Ik weet nu wanneer ik er vol in moet gaan of wanneer ik een duel op halve kracht kan winnen. Vroeger smeet ik met mijn krachten, nu niet meer", heeft Bahia geleerd. "Ik zal overigens nooit een duel ingaan op een gewelddadige manier, om iemand te blesseren of uit te schakelen. Smerige trucs gebruik ik ook nooit. Ik knijp niet en sta niet op tenen. Dat zit niet in me. Er zijn verdedigers die dat kunnen en er in slagen om een aanvaller zo uit zijn spel te halen. Het zou mij niets eens lukken."

Volgens teamgenoot Vlaar is Bahia harder in de duels dan hij. "Hij gebruikt meer zijn lichaam, ik ben cleaner. Ik ben in de duels nog te passief, houd mijn tegenstander nog te veel voor me en laat hem kaatsen. André gaat die duels gewoon vol aan, klapt erop. Ik heb me er al in verbeterd, maar moet een spits nog meer laten voelen dat ik in zijn nek zit."