Ook geen setverlies in tweede EK volleybalduel

Sally (Tessa)
De Nederlandse volleybalsters zijn op dreef op het Europees kampioenschap in het Poolse Lodz. Na de 3-0-zege op Kroatië van vrijdag was zaterdagavond ook Spanje geen partij voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger: 3-0 (25-17, 25-13 en 25-15).

Met de perfecte score na twee duels kan de ploeg vol vertrouwen uitkijken naar de belangrijke, laatste groepswedstrijd tegen Polen zondagmiddag. Daar was aanvoerder Manon Flier, opnieuw een van de uitblinkers, het van harte mee eens. "Het geeft een heel goed gevoel dat we het niveau van vrijdag ook vandaag gewoon hebben kunnen vasthouden. Maar we moeten nu natuurlijk niet opeens euforisch worden en gekke dingen gaan doen en denken. Polen wordt een hele andere wedstrijd waarbij we weer gewoon met de basis bezig moeten zijn."

Die basis bleek zaterdagavond in ieder geval veel te machtig voor Spanje. De ploeg van de Nederlandse trainer Gido Vermeulen kon de puike prestatie van een dag eerder dus niet herhalen. Toen kreeg het gastland Polen na een 2-0-voorsprong het knap benauwd tegen de Spaanse ploeg die twee sets op rij won maar in de beslissende vijfde doorgang alsnog het hoofd moest buigen.

Bondscoach Avital Selinger stuurde tegen Spanje zijn vertrouwde basis het veld in met Chaine en Kim Staelens, Ingrid Visser, Caroline Wensink, Debby Stam en libero Janneke van Tienen. Net als vrijdag tegen Kroatië begon Oranje met veel service- (Stam) en blokkeergeweld (Wensink) en bij een 10-4-achterstand had Vermeulen al zijn beide time-outs verbruikt.

De Spaanse ploeg kwam toen echter door goed verdedigen en slim aanvallen terug en noopte daarmee Selinger tot het nemen van zijn eerste time-out bij 11-9. Dat zette Oranje weer op de rails en bij de tweede technische time-out, bereikt na een slim balletje van uitgerekend libero Van Tienen, was het verschil weer vijf punten: 16-11. Nederland liep daarna aan de hand van aanvoerder Manon Flier (serverend en aanvallend) door naar een 25-17-zege.

In de tweede set bood Spanje echter aanvankelijk veel meer weerstand en nam zelfs even de leiding na onder meer een goede serviceserie van aanvoerster Amaranta Fernandez: 5-6. Maar Oranje was snel weer bij de les en liep via 11-6 en 17-9 door naar een dikke 25-13-setzege. De derde set gaf eigenlijk eenzelfde beeld als de eerste twee.

In het begin kon Spanje het allemaal nog aardig bijbenen maar vanaf de tien punten (10-9) gaf Oranje wat meer gas en op de service van Manon Flier liep Nederland in een ruk uit naar 17-11. Daarmee was het Spaanse verzet voorgoed gebroken en kon Selinger, net als een dag eerder, ook wat wissels (Blom en Huurman) speeltijd gunnen in de met 8.000 toeschouwers gevulde Atlas Arena.

Het programma van zondag is om 17:00 uur Nederland - Polen, en om 20:00 uur Spanje - Kroatië.