Klokkenluider sleutel in Renault-gate

Peterselieman
Een onbekend gebleven klokkenluider binnen Renault heeft voor het bewijs gezorgd in de zaak van de samenzwering rond de crash van Nelson Piquet jr. vorig jaar in Singapore. Het kwam Renault op een voorwaardelijke straf van twee jaar te staan en straffen voor Flavio Briatore en Pat Symonds.

Rond de Grand Prix van België was er nog maar weinig bewijs tegen Renault, maar dat nam een vlucht toen tijdens interviews met teamleden er een begon te praten. Hij vertelde dat Nelson Piquet jr. na de kwalificatie naar Pat Symonds stapte met het idee van een opgezette crash. En dat idee is ten uitvoer gebracht nadat Symonds Flavio Briatore had geïnformeerd.

De World Motor Sport Council gaf er een verklaring over uit. "De theorie over de gebeurtenissen werd voorgelegd aan Pat Symonds en Flavio Briatore. Meneer Symonds heeft het niet ontkend, terwijl meneer Briatore elke betrokkenheid ontkende en de discussie niet in twijfel trok."

Renault heeft vanwege de klokkenluider de aanklachten niet aangevochten en geaccepteerd dat er een samenzwering was. WMSC: "Het bewijs (verzameld door Renault en de FIA, red.) ondersteunt dat de klokkenluider één van de vele werknemers binnen Renault F1 was die niets met de samenzwering te maken hadden. De acties van de klokkenluider tonen aan dat niet het hele team bij de samenzwering betrokken was en dat het slechts twee tot drie mensen betrof."

Renault heeft in een korte verklaring aangegeven dat het de identiteit van de klokkenluider geheim wil houden.