Symonds: "Piquet jr. bedacht crash"

Peterselieman
Voormalig hoofdengineer van het Renault Formule 1-team Pat Symonds zegt dat Nelson Piquet jr. de crash in Singapore zelf bedacht heeft. De Brit zegt spijt te hebben dat hij er in is meegegaan en accepteert de schorsing voor vijf jaar die hij gekregen heeft.

Symonds gaf een schriftelijke verklaring uit waarin hij het een en ander uitlegde over wat er in Singapore vorig jaar gebeurd is. "Het idee voor de crash was helemaal bedacht door Piquet jr. Hij kwam naar mij toe met het idee en op dat moment geloofde ik in mijn naïviteit dat hij iets goeds voor het team wilde doen. Ik wist niets van zijn positie in de contractonderhandelingen en met de kennis van nu weet ik dat hij geloofde dat zijn acties er een positieve invloed op zouden hebben."

Symonds ontkent dat de strategie van Fernando Alonso iets met de crash te maken heeft. De in Singapore als zestiende gestarte Spanjaard moest na twaalf ronden al naar de pits vanwege problemen met de banden. Symonds stelt dat van achteraan de grid Lewis Hamilton dit jaar hetzelfde deed na elf ronden.

"Ik wil mijn rol in het incident bekennen, want ik had het idee toen Nelson Piquet jr. ermee naar me toe kwam, meteen naar de prullenbak moeten verwijzen. Ik heb er spijt van en ik schaam me er voor dat ik het niet gedaan heb. Ik heb het vanuit foutieve toewijding aan het team gedaan en niet vanuit persoonlijke belangen."

"28 jaar geleden ben ik het team met negentien andere mensen begonnen. Vandaag de dag werken er meer van 500 mensen en het laatste wat ik wilde is dat aan het wankelen brengen. Eén actie heeft de reputatie vernietigd die ik in 33 jaar heb opgebouwd. ik heb op die zaterdagavond in Singapore een fout met verstrekkende gevolgen gemaakt. Voor die fout kan ik alleen maar iedereen mijn oprechte excuses aanbieden."