Renault twee jaar voorwaardelijk geschorst

RowanF1
Een voorwaardelijke straf van twee jaar, dat is Renault opgelegd voor het fixen van de race van Singapore 2008. Indien het Franse team voor 2012 opnieuw een dergelijke overtreding begaat, wordt het voor altijd uit de Formule 1 gezet, dat heeft de WMSC vandaag in een hoorzitting besloten.

De World Motor Sport Council kwam vandaag in opdracht van de FIA bijeen omdat Nelson Piquet jr. vorig seizoen de opdracht gekregen zou hebben om opzettelijk zijn auto in de muur te parkeren, zodat teamgenoot Fernando Alonso optimaal kon profiteren van de vroege pitstop die de Spanjaard gemaakt had. De rest van het veld moest minstens een ronde wachten achter de safety car om te pitten en zo kon Alonso, gestart vanaf een kansloze vijftiende plaats, toch de winst pakken.

Vorige week nog liet Renault weten de beschuldigingen niet te ontkennen - een halve bekentenis. En op dat moment maakten teambaas Flavio Briatore en technisch directeur Pat Symonds bekend dat ze het team vrijwillig verlieten. Briatore en Symonds zouden Piquet jr. de opdracht hebben gegeven om te crashen.

De overtreding van Renault was ongekend zwaar, zo liet de WMSC weten. "Niet alleen heeft Renault hiermee de integriteit van de sport aangetast, maar ook de levens van toeschouwers, officials, Nelson Piquet jr. en andere deelnemers in gevaar gebracht. Wij vinden dat deze overtreding een permanente uitsluiting van deelname aan de Formule 1 rechtvaardigt."

Het team van Renault heeft meegewerkt bij het onderzoek naar de feiten en omdat Briatore en Symonds ontslag hebben genomen (of gekregen), heeft de WMSC besloten om de straf voorwaardelijk te maken. Indien binnen twee jaar een vergelijkbare overtreding begaan wordt, wordt Renault voorgoed verbannen uit de Formule 1.