Bulgarije houdt volleyballers uit halve finale

Stefan (sportfreak)
Door een 3-1 nederlaag tegen Bulgarije zijn de Nederlandse volleyballers uitgeschakeld voor een ereplaats op het EK (25-15, 26-24, 21-25, 28-26). In de laatste wedstrijd speelt Oranje morgen (donderdag) om de derde plaats in de poule tegen Servië. Rusland en Bulgarije staan op die dag ook nog tegenover elkaar, maar zijn al zeker van een plaats in de halve finale, zaterdag in Izmir.

Al in de openingsset werd duidelijk dat het nog ongeslagen Bulgarije een zeer voorname titelkandidaat is. De ploeg van de ervaren Italiaanse bondscoach Silvano Prandi zit tactisch gezien slim in elkaar en beschikt bovendien over de vedetten Kaziyski en Nicolov, twee aanvallers van wereldklasse. Nederland had duidelijk besloten veel risico te nemen met de service, maar dat leidde aanvankelijk tot veel missers en geen directe punten. De eerste set werd dan ook een ‘vluggertje’ (25-15).

Maar in set nummer twee werd de gedurfde servicestrategie van Oranje beloond. Bulgarije liet in de passing een paar steekjes vallen en keek zo maar tegen een 18-22 achterstand aan. Maar toen kwam captain Nicolov aan service en hij bracht zijn ploeg met één serie weer op voorsprong (23-22). Een servicefout van Robert Horstink op 23-23 en een voetfout van Niels Klapwijk bij 25-24 brachten Bulgarije de setwinst (26-24).

Oranje leek ook de derde set te gaan verliezen, maar de invallers Kay van Dijk en Lars Lorsheijd zorgden voor prima nieuwe impulsen. En een opleving van Horstink vanachter de servicelijn bezorgde Nederland de dik verdiende setwinst (21-25). En eigenlijk had het knokkende Oranje het ook wel verdiend om de vierde set te winnen. Lang ging de strijd gelijk op en met hoogstaand volleybal kreeg Nederland uitzicht op setwinst. Maar in de zenuwslopende slotfase gaf de ervaring bij Bulgarije de doorslag en werd het vierde matchpoint benut (28-26).

Peter Blangé was na afloop ronduit teleurgesteld. "We hebben het verknald in de tweede set. Daarna speelden we op het niveau dat we zo graag willen halen, maar dat was tegen deze topploeg net niet genoeg. Maar morgen tegen Servië zullen we er alles aan doen om het toernooi goed af te sluiten."