'Clubs met schulden niet in Champions League'

Stefan (sportfreak)
Clubs met schulden zullen in de toekomst niet meer mogen uitkomen in de Champions League. de UEFA heeft het plan om vanaf 2012 alleen schuldenvrije clubs toe te laten.

"De clubs kunnen simpelweg niet meer uitgeven dan er binnenkomt", aldus UEFA-voorzitter Michel Platini. "We hebben drie jaar om te zien hoe clubs hun begroting op orde kunnen krijgen."

De plannen kunnen een probleem gaan vormen voor clubs als Manchester United en Liverpool. De Amerikaanse eigenaren hebben zich daar diep in de schulden gestoken om die clubs over te nemen. Ook Real Madrid, dat voor miljoenen investeerde in nieuwe spelers, zou onder die omstandigheden niet in de Champions League uit mogen komen.

"Als een club geld leent van een bank om spelers te kopen en ze betalen het terug, dan is er geen probleem. Als een club veel geld krijgt van een eigenaar en twee jaar later nog steeds in de schulden zit, dan is er een probleem", aldus Platini. Clubs die door investeringen in de infrastructuur of jeugdopleiding in het rood staan mogen wel gewoon meedoen.

De UEFA wil ook een einde maken aan rijke suikeroom-geldschieters, zoals bijvoorbeeld bij Manchester City. wil de Europese voetbalbond deze geldschieters verbieden grote hoeveelheden geld in de club te steken.

Vrijdag worden de plannen besproken door vertegenwoordigers van de Europese clubs, competities en spelersvakbonden. Volgende maand zou een uitvoerende commissie van de UEFA dan de plannen kunnen goedkeuren.