Volleybalsters kloppen ook Duitsland

Peterselieman
De volleybalsters van Oranje hebben tijdens de finaleronde van de World Grand Prix ook de tweede wedstrijd gewonnen. De grote rivaal Duitsland, die enkele weken geleden in Almere nog te sterk was voor Nederland, werd met 3-2 verslagen: 19-25, 25-21, 25-22, 21-25 en 15-13.

Nederland was nog niet wakker bij het eerste fluitsignaal, serveerde slecht en had in de openingsset weinig kans. Maar vooral dankzij uitstekend verdedigen van libero Janneke van Tienen kwam Oranje steeds beter in de wedstrijd, al werd het een lange moeilijke strijd. Duidelijk is dat de topvolleybalsters tijdens deze lange, slopende landencompetitie vermoeid aan het raken zijn. Maar bij 11-11 in de beslissende serie was Nederland tegen Duitsland fysiek gezien het fitst en mentaal het sterkst. Manon Flier, die maar liefst 32 maal scoorde, tekende ook voor de beslissende bal op 14-13.

"We hebben niet heel goed of heel mooi gespeeld", analyseerde Janneke van Tienen na afloop. "Maar door hard te werken hebben we die wedstrijd er uit gesleept." Voor de buitenwacht was het opvallend dat Ingrid Visser en Chaïne Staelens nauwelijks meededen, maar dat vindt de libero van Oranje niet bijzonder. "Het is een zwaar en lang toernooi en er zijn wat kleine blessures. Maar het maakt bij ons niet uit wie er in het veld staan. We doen het met veertien speelsters en niet met zeven."

Na twee overwinningen in de finale wil Janneke van Tienen nog niet nadenken over medailles. "We leven van wedstrijd naar wedstrijd en proberen steeds onszelf te verbeteren. Morgen tegen Japan wordt het weer erg interessant. Er zal veel publiek zitten, maar dat vinden wij eigenlijk alleen maar leuk."