Valverde favoriet in San Sebastián

Sjors (Sj0rSz)
De afgelopen dagen werden in verschillende landen criteriums verreden, zodat de wielrenners bij konden komen van de Tour de France. Vandaag staat er weer een nieuwe beproeving op het programma, namelijk de Clásica San Sebastián.

Alejandro Valverde, één van de renners die niet aan La Grande Boucle meedeed, wordt gezien als dé favoriet. De Spanjaard werd enkele weken voorafgaand aan de start van de France wielerronde door het Italiaans olympisch comité (CONI) geschorst. Dit had vooral te maken met zijn aandeel in de zaak rondom de omstreden dopingarts Eufemiano Fuentes.

Een deel van het parkoers ging over Italiaans grondgebied. Dat was voor de werkgever van Valverde, Caisse d'Erpagne, aanleiding om hem niet in de selectie voor de Tour de France op te nemen. Een voordeel is nu wel dat de Spanjaard goed uitgerust is en alles in het werk zal stellen om de Clásica San Sebastián opnieuw te winnen. Vorig jaar was de renner namelijk ook al de sterkte.

De beslissing in het Baskenland valt vaak op de beklimming van Jaizkibel, die vlak voor de finish opdoemt. Oscar Freire, Andy Schleck en Franco Pellizotti worden inmiddels getipt als de grootste uitdagers van Valverde.