Uitslag kwalificatie Hongarije

Sally (Tessa)
Zelfs de coureurs wisten na afloop niet wie vooraan staat omdat de tijdschermen even zwart waren, maar Fernando Alonso staat morgen in de GP van Hongarije op poleposition. Sebastian Vettel staat naast hem, en Mark Webber en Lewis Hamilton staan op de tweede startrij. Een crash van Felipe Massa legde een tijd de start van de derde sessie stil.

Het weer in Hongarije was koeler dan de rest van het weekend, met 23 graden Celsius en half bewolkt vond Ross Brawn het gunstiger weer voor zijn Brawn GP-wagens. De tracktemperatuur was 41 graden Celsius. Voor de eerste kwalificatiesessie kwam Giancarlo Fisichella als eerste de baan op, direct gevolgd door de beide Scuderia Toro Rosso-rijders Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari. Ardian Sutil stond nog binnen, de Duitser schoof vanmorgen de bandenstapel in en wellicht heeft het Force India-team zijn wagen niet kunnen repareren. Er werd nog druk gesleuteld aan de bolide van Sutil toen er nog zes minuten op de klok stond voor Q1.

Nelson Piquet jr., die nogal onder druk staat dit weekend om zijn stoeltje bij Renault, zette in eerste instantie geen geweldige tijd neer, maar wist zijn achttiende plek toch te verbeteren naar een veertiende tijd. Al werd de Braziliaan wel teruggezet door Fisichella naar de vijftiende plek. Piquet zou echter zijn tijd opnieuw verbeteren en naar een verrassende vijfde tijd te gaan. Alguersuari zorgde voor een gele vlag omdat hij een uitstapje naast de baan maakte en de Spanjaard kon niet meer verder. Ook Sutil, die inmiddels op de baan gekomen was, zag zijn vliegende ronde mislukken door naast de baan te komen, en de Force India-coureur bleef steken op de achttiende tijd.

Naast Alguersari en Sutil vielen ook Nick Heidfeld (vijftiende tijd), Fisichella (zestiende) en Robert Kubica (negentiende tijd) buiten de boot voor de tweede kwalificatiesessie. Beide BMW Saubers stellen opnieuw teleur, de vraag blijft waar het toch aan ligt. Alguersuari had last van technische problemen waardoor hij zijn STR naast de baan moest parkeren. "We moesten de wagen om veiligheidsredenen stoppen", aldus Alguersuari in een interview.

De tweede sessie begon goed voor beide Red Bull Racing-auto's: de eerste en tweede tijd voor respectievelijk Sebastian Vettel en Mark Webber. Ook de beide McLarens waren goed onderweg, Lewis Hamilton en Heikki Kovalainen pakten de derde en vierde tijd van dat moment, al viel de Fin wel snel terug door riders die zijn tijd verbeterden. En Nico Rosberg liet zien dat de Williams snel kan rijden, de Duitser verbeterde de snelste tijd van Vettel, terwijl Fernando Alonso zijn Renault daar weer voor zette. Kimi Räikkönen raakte nog even op het gras, maar kon zijn weg vervolgen.

Timo Glock probeerde het nog wel, maar zijn tijd was niet genoeg om door te mogen naar de laatste tien. Felipe Massa reed ineens in de vierde bocht de banden in, en opnieuw werden er gele vlaggen gezwaaid. De Braziliaan zat een tijd onbewogen in zijn cockpit, en de medical car was er snel bij. Even later kwam ook een ambulance om Massa bij te staan na zijn ongeluk. De twee Brawn GP's zaten lange tijd in de gevarenzone, maar alleen Jenson Button wist door te gaan naar de derde kwalificatiesessie. Naast Rubens Barrichello, die een dertiende tijd liet noteren, en Glock met een veertiende tijd, vielen ook Sébastien Buemi, Jarno Trulli en Piquet af in Q2.

De Ferrari van Massa werd weggetakeld, en de coureur was inmiddels uit de auto. Het was nog altijd niet duidelijk hoe het met Massa ging. De kwalificatie werd tijdelijk stilgelegd terwijl de medische dienst achter de pitboxen nog bezig was met de Ferrari-coureur. Eddie Jordan, commentator voor de BBC, dacht dat er een probleem was aan de voorkant van de Ferrari van Massa, de sporen in het grind gingen kaarsrecht de banden in, alsof er niet meer geprobeerd is te sturen. Marschalls liepen ondertussen op de baan om van heel dichtbij te zoeken naar rommel op de baan. Op de BBC werd gesproken over dat de helm van Massa geraakt zou zijn voor hij de baan afschoot.

Massa zwaaide even toen hij bij het medisch centrum aankwam en hij zal met een helikopter naar het ziekenhuis vervoerd worden. Het zou een onderdeel kunnen zijn van de wagen van Rubens Barrichello, die verklaarde na afloop van zijn sessie: "Er brak iets van mijn auto af. Het voelde vreemd. We moeten de auto onderzoeken." De FIA onderzoekt momenteel de Brawn GP-auto. In de herhaling is te zien dat er inderdaad een stuk pijp of slang voor de auto van Felipe Massa belandt, die er overheen rijdt en het stukje helm dat zichtbaar is op het onboardbeeld, gaat even heen en weer.

De kwalificatie ging na enige tijd stilgelegen te hebben, weer verder met de derde en laatste sessie van tien minuten. Nog negen coureurs streden om de eerste tien plaatsen op de grid, en Webber zette met 1:22,021 een snelle tijd neer. Die tijd werd al snel verbeterd door Rosberg en Alonso, terwijl de winnaar van vorig jaar, Kovalainen, voor zijn McLaren-teamgenoot de vierde tijd neerzette.

Nadat de vlag gevallen en iedereen binnen was, was het een paar minuten niet duidelijk wie er nu bovenaan stonden. De tijdschermen van de FIA waren even zwart. Toen het weer zichtbaar was, bleek de poleposition morgen voor Fernando Alonso met 1:21,569, met Vettel naast hem. In de laatste paar seconden na de vlag was de Red Bull-coureur nog voor Nico Rosberg gekomen, en ook zijn teamgenoot Webber wist zich nog naar de derde tijd te rijden. Hamilton start morgen van de vierde plaats, Rosberg als vijfde. Massa had uiteindelijk geen tijd neergezet.


Uitslag kwalificatie Hongarije

Pos. Rijder Team Tijd
1 F. Alonso Renault 1:21.569
2 S. Vettel Red Bull 1:21.607
3 M. Webber Red Bull 1:21.741
4 L. Hamilton McLaren 1:21.839
5 N. Rosberg Williams 1:21.890
6 H. Kovalainen McLaren 1:22.095
7 K. Räikkönen Ferrari 1:22.468
8 J. Button Brawn GP 1:22.511
9 K. Nakajima Williams 1:22.835
10 F. Massa Ferrari geen tijd

11 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:21.002
12 J. Trulli Toyota 1:21.082
13 R. Barrichello Brawn GP 1:21.222
14 T. Glock Toyota 1:21.242
15 N. Piquet jr. Renault 1:21.389

16 N. Heidfeld BMW 1:21.738
17 G. Fisichella Force India F1 1:21.807
18 A. Sutil Force India F1 1:21.868
19 R. Kubica BMW 1:21.901
20 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:22.359