Staking dreigt in Tour de France

Sjors (Sj0rSz)
De tiende rit van de Tour de France zou mogelijk getroffen kunnen worden door een staking. De organisatie van de Franse wielerronde, de ASO, en de internationale wielrenunie (UCI) willen namelijk een verbod op de interne communicatie.

Deze 'oortjes', zoals veel mensen de communicatiemiddelen noemen, zullen op twee dagen niet gebruikt mogen worden. Op deze manier hoopt men dat het verloop van de koers minder voorspelbaar wordt, omdat alle renners op zichzelf en collega's zijn aangewezen.

Inmiddels hebben veertien ploegen een verklaring ondertekend. Alleen de krabbels van Team Garmin en de Franse ploegen ontbreken. In de verklaring staat vermeld dat men tegen het initiatief is, dat als experiment in de Tour de France wordt uitgevoerd.

"We zijn desnoods geneigd te staken," liet Patrick Levefere, ploegleider van Quick-Step, in een reactie weten. "Onze renners weigeren dan bij de startlijn te vertrekken. Het wordt tijd dat de Tour-organisatie zich realiseert welk gevaar zo'n experiment oplevert, want het leidt onherroepelijk tot gevaarlijk rijgedrag bij de ploegleiders. Ik vind niet dat een wedstrijdorganisatie zich moet mengen in de interne werking van een ploeg. In de rit naar Saint Girons deelden ze midden in de koers mee dat er dertig kilometer verderop een olievlek op de weg lag. Zodat wij dat konden doorgeven aan de renners. Welke logica is er dan nog?"

De ploegen zullen vandaag nogmaals met Tour-baas Christian Prudhomme om de tafel gaan zitten.