Ecclestone 'prijst' daden Hitler

Peterselieman
Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft zich in een interview met The Times weer eens van zijn negatieve kant laten zien. De Brit zei dat Adolf Hitler "tenminste alles voor elkaar kreeg." Hiermee ligt Ecclestone onder vuur van enkele politici en joodse organisaties.

De rust leek in de Formule 1 net teruggekeerd te zijn, maar Ecclestone gooide in een lang interview olie op het vuur door te stellen dat dicatorschap helemaal niet zo verkeerd is, dit in tegenstelling tot democratie. "Dat heeft veel landen weinig goeds gebracht, waaronder Groot-Brittannië. Je kunt over Hitler zeggen wat je wilt, maar hij had veel over mensen te zeggen en kreeg daarom ook veel gedaan. Maar ja, hij verloor uiteindelijk wel, dus het was ook weer niet zo'n goede dictator."

Ook over de huidige omvergeworpen regimes meldt Ecclestone dat dit een verkeerde zaak is. "Het was een verkeerde beslissing van het Westen om in Irak Sadam Hussein af te zetten. Hij was de enige die dat land onder controle kon houden. En bij Bosnië dachten de Amerikanen volgens mij dat het een stad in Miami was."

De Brit ziet meer iets in sterkte leiders. Deze kunnen een goede koers uitzetten en hierin worden zij gevolgd. "Geef mij maar mensen als Margaret Thatcher of Max Mosley. Kijk naar Gordon Brown of Tony Blair; die zijn alleen maar bezig het iedereen naar de zin te maken."

Enkele Joodse organisaties noemen de uitspraken van Ecclestone krankzinnig. Een insider in de Formule 1 meldt dat de tijd nu is gekomen om Ecclestone af te zetten, omdat de uitlatingen van de Brit de sport schade kunnen berokkenen. "Het meest jammere hieraan is dat niemand in zijn directe omgeving het lef heeft om tegen hem te zeggen: 'Je bent niet meer degene die je vroeger was en het is tijd om afscheid te nemen.' Degene die dat zou moeten doen is Max Mosley."