Menchov gehoord in dopingzaak

Peterselieman
Raborenner Denis Menchov kende zaterdag in de eerste etappe van de Tour de France een zwakke start. De Franse krant L'Équipe denkt de oorzaak van zijn mindere presteren te kennen. De Rus werd namelijk onlangs in Wenen gehoord in een dopingzaak rond bloedbank Humanplasma.

Breukink was niet blij met het uitlekken van het nieuws. "Maar onze medewerking aan het onderzoek is vrijwillig. Ik heb ook geen aanwijzing dat het een strafrechtelijk verhoor is. En nee, ik denk niet dat het daarom niet zo goed ging in de tijdrit." Menchov werd daarin slechts 51e op anderhalve minuut van winnaar Cancellara. "Ik zie niet in dat we een risico nemen met Denis. Ik verwacht geen problemen uit Wenen."

De bloedbank in Wenen was de spil in een dopingzaak waarin Bernard Kohl een van betrapte renners was. Ook de voormalige Rabo-renners Michael Rasmussen, Michael Boogerd en Thomas Dekker worden hiermee in verband gebracht. Van de huidige renners is Menchov een van de namen die genoemd wordt. De leiding van de Nederlandse ploeg zei mee te willen werken aan het onderzoek, maar liet in het midden wanneer en welke renners er gehoord zouden moeten worden.