[NHL]Samenvatting draft 2009

Denny (nyny83)
Dit weekend vond de NHL Entry Draft 2009 plaats. Hieronder vind je een samenvatting van de draft en de deals die tijdens de draft gemaakt zijn. Al eerder kon je lezen wat de draft precies inhoudt

De eerste drie

De eerste drie draft picks werden door vrijwel iedereen goed voorspeld. De New York Islanders gingen voor John Tavares, de 18-jarige center die in de minor leagues vrijwel alle scoringsrecords brak. General Manager Garth Snow: "Ons doel was om de beste speler te selecteren, een speler die ons dichter bij de Stanley Cup brengt. John is op elk niveau waarop hij heeft gespeeld een speler die wedstrijden kan openbreken. Hij zal veel scoringsvermogen toevoegen." De Islanders zullen het nodig hebben, want de laatste jaren eindigden de Islanders steevast als één van de onderste ploegen. Het kan echter snel verkeren: de Penguins draftten in 2003, 2004 en 2005 respectievelijk Marc-Andre Fleury, Evgeni Malkin en Sidney Crosby als eerste picks omdat ze als laatste eindigden. Deze spelers vormen de huidige kern van de ploeg die afgelopen seizoen de Stanley Cup pakte.

De tweede draft pick was voor de Tampa Bay Lightning. Zij kozen ook niet al te verrassend voor Victor Hedman, de sterke Zweedse verdediger. De Zweed is niet alleen groot en sterk (1.95 meter en 100 kilo), maar ook verrassend wendbaar. Hij gaat zodra het kan mee naar voren om de aanval te ondersteunen, maar vergeet daarbij zijn taken als verdediger niet. Dit zal nodig zijn; de Lightning kregen het afgelopen seizoen maar liefst 279 tegengoals in 82 wedstrijden. Slechts twee van de dertig ploegen deden het slechter.

De Colorado Avalanche waren als derde aan de beurt om een speler te kiezen. Zij gingen voor center Matt Duchene. Duchene is een playmaker met Sidney Crosby als groot voorbeeld. Zijn grootste wapen is zijn snelheid, waarmee hij verdedigers zowel buitenom als binnendoor kan verrassen.

Ruilhandel

Tijdens de Entry Draft komen alle clubdirecteuren bij elkaar, wat het ook een ideale gelegenheid maakt om spelers te ruilen. Het seizoen is afgelopen, en draft picks zijn erg gewild. Sommige teams gaan voor de lange termijn en willen zoveel mogelijk draft picks verzamelen, terwijl andere clubs hun team direct willen versterken. Vaak worden spelers dan geruild tegen draft picks van het andere team.

De eerste grote ruil was tussen de Philadelphia Flyers en de Anaheim Ducks. Nog voordat de Islanders John Tavares als eerste selecteerden ruilden de Anaheim Ducks topverdediger Chris Pronger (34) naar de Philadelphia Flyers. In ruil hiervoor kregen de Ducks Joffrey Lupul, Luca Sbisa, de draft pick van de Flyers uit de eerste ronde (nr. 21) van dit jaar, en de draft pick uit de eerste ronde van volgend jaar. De Flyers krijgen daarnaast Ryan Dingle, een 25-jarige forward die tot nu toe alleen in de minor leagues speelde. De Flyers krijgen met Pronger een fysiek sterke verdediger; precies wat er ontbrak in de verloren play-offwedstrijden tegen de Pittsburgh Penguins. De Ducks kozen duidelijk voor de toekomst en kregen daarnaast ook nog een speler die normaal gesproken op de eerste twee forward lines kan spelen (Lupul).

De tweede grote ruil was tussen de Calgary Flames en de Florida Panthers. De Panthers ruilden de rechten om met All-Starverdediger Jay Bouwmeester te onderhandelen (zijn contract bij de Panthers liep af en dan mag zijn oude team als eerste een bod doen) weg voor Jordan Leopold en een draft pick in de derde ronde. De draft pick werd uiteindelijk Josh Birkholz. Bouwmeester is een snelle, offensief ingestelde verdediger van 26 jaar oud met zijn topjaren nog voor zich. Leopold is een defensive defenseman en zal zich dus minder vaak voorin begeven.

Voor de rest verliep de draft eigenlijk relatief rustig. Er waren veel geruchten over spelers als Dany Heatley, Vincent Lecavalier, Tomas Kaberle, Ryane Clowe, Phil Kessel en Jean-Sebastien Giguere, maar tot een ruil kwam het uiteindelijk niet. Vooral van Heatley werd verwacht dat hij geruild zou worden, aangezien hij heeft aangegeven weg te willen vanwege een verschil van inzicht met de coach van zijn huidige team, de Ottawa Senators.


Een overzicht van de volledige draft kun je vinden op NHL.com