Wielrenner Rooks gebruikte doping

Peterselieman
oud-wielrenner Steven Rooks heeft toegegeven dat hij in het verleden EPO heeft gebruikt. De Nederlander deed deze bekentenis in het boek 'Het laatste geel' van Mart Smeets dat gewijd is aan de Tour de France van 1989.

Hij zegt dat hij het spul pas na de Tour van 1989 tot zich genomen heeft. "Ja, ik heb epo gebruikt. Dat moest wel als je mee wilde in de top van het klassement. Je kon niet anders, zo durf ik het ook wel te stellen. Als je het niet deed, werd je zoek gereden. En weet je, het was toen niet verboden. Je moest alleen niet boven de vijftig komen," zei de nummer twee van de Tour van 1988 over de waarde van de rode bloedlichaampjes in het lichaam die er niet boven mocht komen.

Ook Matthieu Hermans en Gert Jakobs hebben het gebruik van het inmiddels verboden middel EPO toegegeven. "Ja, ik heb epo gebruikt," meldt Jacobs. "Het was niet verboden en je moest zorgen dat je waarde niet boven de vijftig uitkwam. Ik heb het gedaan om makkelijker te kunnen overleven, want ik zou toch nooit een klassementsrenner worden, maar ik kon wel op een betere manier de Tour uitrijden."