FIA doet veel water bij de wijn

Peterselieman
FIA-president Max Mosley heeft de Formule 1-teams een voorstel gestuurd voor 2010 waarmee hij de renstallen binnenboord wil houden. De Brit hoopt dat de teams hun voorwaardelijke inschrijving laten vallen en akkoord gaan met dit vergaande voorstel.

Dat Mosley ver wil gaan blijkt wel uit het feit dat de omstreden budgetlimiet voor 2010 opgehoogd zal worden naar 100 miljoen euro, maar voor 2011 is deze wel 45 miljoen euro. Daarnaast blijven de voorvleugels van de bolides verstelbaar, worden geen vierwielaangedreven auto's toegestaan en blijven de bandenwarmers. Voor de motoren gelden dezelfde regels als in 2009 met uitzondering van de Cosworth-motor die zonder restricties gebruikt mag gaan worden. De regels voor de versnellingsbakken blijven net zoals de beperking op het testen gehandhaafd.

Daarnaast is Mosley bereid om de omstreden appendix 5 van de reglementen van 2010 te schrappen. Deze bijlage zou de FIA volgens de teams carte blanche geven op het gebied van het eenzijdig aanpassen van de regels.

Ook heeft de FIA-president plannen ontvouwd over hoe de budgetlimiet gecontroleerd moet worden. Mochten daar conflicten in ontstaan, dan worden deze niet op de baan bestraft, maar de teams krijgen dan via een financiële formule een straf.

De FOTA heeft nog tot vrijdag om met de nieuwe voorstellen van Mosley akkoord te gaan.