Ajax blij met drukke zomer Sulejmani

Wouter Kursten (Magneet)
Het zijn voor Ajax-aanvaller Miralem Sulejmani drukke weken. De recordaankoop van de Amsterdammers speelde aan het begin van deze maand in de WK-kwalificatiereeks met Servië en is nu namens zijn vaderland actief op het EK onder 21 in Zweden.

Ajax toont zich intussen erg tevreden met de 'overuren' van Sulejmani. In Amsterdam hoopt men dat de aanvaller door deze extra arbeid een betere basis legt voor het komende seizoen dan vorig jaar. Sulejmani meldde zich toen met een knieblessure en overgewicht in Amsterdam en maakte uiteindelijk een teleurstellende debuutseizoen voor Ajax door.

"Het is altijd het kip en het ei-verhaal," vertelt manager technische zaken Danny Blind hierover in het Algemeen Dagblad. "Kampt een speler met blessures en haalt hij zijn topvorm niet omdat hij te zwaar is belast? Of is zijn probleem juist dat hij beter belastbaar moet worden? In het geval van Sulejmani denken we dat deelname aan het jeugd-EK hem eerder goed dan kwaad zal doen."

Normaal gesproken staat een club niet te juichen wanneer het zijn internationals moet afstaan voor een toernooi in de zomer, maar in dit geval is men bij Ajax wel blij met de extra wedstrijden voor Sulejmani. "We zijn eerder ook niet blij geweest met de Servische bond, die Sulejmani het liefst elke keer bij het A-team én bij Jong-Servië laat opdraven," gaat Blind verder. "In de kern vinden we dat deze situatie niet structureel moet zijn. Maar nu zagen we de A-interland tegen Faeröer, waarin hij nog een paar minuutjes inviel, als een goede aanloop naar het jeugd-EK."

De prestaties van Jong Servië tijdens het EK in Zweden bepalen wanneer Sulejmani weer aansluit bij de A-selectie van Ajax. De poulefase van het toernooi duurt tot 23 juni. De finale wordt op 29 juni afgewerkt.