Uitslag Zuid-Afrika - Nieuw-Zeeland

donroyco
Zuid-Afrika heeft woensdagavond gedaan wat het moest doen om de kans op kwalificatie voor de halve finale van de Confederations Cup levend te houden. In Rustenburg werd met 2-0 gewonnen van Nieuw Zeeland, dat na twee speelronden al is uitgeschakeld voor de knock out-fase.

Net als tegen Irak waren de Zuid-Afrikanen tegen Nieuw-Zeeland de bovenliggende partij. Het gastland trok enthousiast ten aanval, maar miste vaak de precisie om echt gevaarlijk te worden. Een aanval over links in de 21ste minuut leverde de verdiende 1-0 op voor Zuid-Afrika. Bernard Parker werkte een voorzet van Peter Masilela achter doelman Glen Moss.

Spits Parker nam hiermee revanche voor hèt moment van het duel tegen Irak, toen de aanvaller een kopbal van een ploeggenoot van de Iraakse doellijn haalde. Zuid-Afrika had in het eerste bedrijf weinig te vrezen van het kwaliteitsarme Nieuw-Zeeland, dat gokte op standaardsituaties om voor gevaar te zorgen. Doelman van de thuisploeg Itumeleng Khune kreeg echter geen moeilijk werk te doen.

Zuid-Afrika hield ook na rust het heft in handen en kwam al vrij snel op 2-0. Opnieuw was het een voorzet van Masilela die Parker bereikte. De spits was Ivan Vicelich te slim af en passeerde Moss in de verre hoek: 2-0. De ploeg van bondscoach Joel Santana kreeg in het resterende deel van de wedstrijd genoeg mogelijkheden om de score uit te bouwen. Onnauwkeurigheid stond echter een ruimere overwinning op de arme Nieuw-Zeelanders in de weg.

Zuid-Afrika is hierdoor nog niet helemaal zeker van de halve finale. Het thuisland heeft in de laatste groepswedstrijd tegen Spanje een punt nodig om Irak van het lijf te kunnen houden. De Aziaten moeten op hun beurt flink scoren tegen het reeds uitgeschakelde Nieuw-Zeeland om uitzicht te houden op de laatste vier.

Karakteristieken

Zuid-Afrika - Nieuw-Zeeland 2-0
21' Bernard Parker 2-0
52' Bernard Parker 2-0

Stadion: Royal Bafokeng Stadion, Rustenburg
Toeschouwers: 36.598
Arbiter: Benito Archundia (Mex)
Gele kaart: Pienaar (Zuid-Afrika), Christie, Boyens, Smeltz, Vicelich (Nieuw-Zeeland)

Opstellingen:

Zuid-Afrika: Khune; Gaxa, A. Mokoena, Booth, Masilela, Pienaar, Dikgacoi, Parker (S. Tshabalala/81), Sibaya, Modise, Fanteni (Mashego/62).

Nieuw-Zeeland: Moss; Mulligan, Vicelich, Boyens, Lochhead, Christie, Elliott, Brown (Oughton/55), Bertos (James/66), Killen (Wood/75), Smeltz.