FOTA wil snel compromis met FIA

Peterselieman
De Formule 1-teams verenigd in de FOTA hebben een brief naar de FIA gestuurd waarbij ze oproepen om snel een compromis te willen sluiten over de reglementen voor volgend jaar om zo een splitsing in de sport te voorkomen.

Volgens Reuters willen de teams een contract tekenen waarin een versie van de budgetlimiet is opgenomen met daarbij een clausule. Ook willen ze dat de uiterlijke inschrijftermijn wordt verlengd tot 1 juli om meer tijd voor de onderhandelingen te hebben en een nieuw Concorde Agreement te tekenen.

"De tijd in nu aangebroken om in het belang van de sport tot een compromis te komen en een punt te zetten achter het zich maar voortslepende debat over het Formule 1-wereldkamplioenschap 2010," zo staat in de brief te lezen.

"We hopen dat u deze brief beschouwt als een behoorlijke beweging door de teams die allemaal aangegeven hebben zich tot eind 2012 aan deze sport te willen verbinden."

"We willen daarom krachtig maar respectvol aangeven dat u deze voorstellen in overweging neemt en het vertrek van van enkele belangrijke teams uit de Formule 1 probeert te voorkomen. Het is nu tijd om een faire en snelle oplossing te vinden voor de problemen die er zijn."

De versie van de budgetlimiet die de FOTA voor ogen heeft, is genaamd 'resource restriction proposal', waarbij het budget van de teams beperkt wordt en dat dit onafhankelijk getoetst wordt en gelijk voor iedereen is. In ruil daarvoor moeten de FOTA-teams ondersteuning bij de motoren en technische assistentie geven aan de nieuwe teams.

"We hebben vernomen ... dat een oplossing mogelijk gebaseerd is op het voorstel van de FOTA waarbij er beperkt gebruikt mag worden gemaakt van hulpbronnen aangevuld met enkele nieuwe maatregelen," vervolgt de brief. "We willen voorstellen dat een hoog aangeschreven bedrijf van onafhankelijke accountants een controle methode opstelt die door alle teams overgenomen zal worden. Deze controle zal samen met de jaarlijkse resultaten naar de FIA gestuurd worden ... We kunnen ons niet voorstellen dat een systeem met onafhankelijke beoordeling en controle niet geaccepteerd zal worden door alle partijen."