[GP2] Uitslag Turkije race 1

Peterselieman
Vitaly Petrov heeft zaterdag op Istanbul Park de hoofdrace van de GP2 op zijn naam geschreven. De Rus bleef in Turkije Luca Filippi en Davide Valsecchi voor. Giedo van der Garde werd na een straf van de organisatie uiteindelijk vijftiende.

Nico Hülkenberg mocht de race van poleposition starten en hij behield na de start de leiding. Romain Grosjean pakte de tweede plaats, maar hij werd al snel teruggedrongen door Luca Filippi die er voor zorgde dat de Fransman ver terugviel. Kamui Kobayashi overschatte zichzelf in de tweede ronde bij een inhaalpoging, waarna hij Sergio Pérez raakte en beiden uitvielen.

Enkele ronden later waren Hülkenberg en Filippi in een felle strijd verwikkeld om de koppositie, maar hadden daarbij geen oog voor Vitaly Petrov die in een bocht twee posities opschoof en de leiding overnam. Ook Filippi en Andeas Zuber gingen Hülkenberg snel voorbij, waardoor de Duitser terugzakte naar de vierde plaats. Giedo van der Garde was ondertussen flink opgeschoten en reed al in de top tien rond na als veertiende te zijn gestart.

Alvaro Parente spinde op een gevaarlijke plek op de baan, net op het moment dat de pitstops bezig waren. De safety car was noodzakelijk en door snel naar binnen te gaan wisten de voorsten hun posities te behouden of zoals Davide Valsecchi naar een vierde plaats op te klimmen. Even later wist hij de als derde rondrijdende Zuber in te halen. Daarachter ontspon zich een gevecht waarin Van der Garde betrokken was.

Petrov ging uiteindelijk als eerste over de streep voor Filippi, Valsecchi, Alberto Valerio, Hülkenberg, Pastor Maldonado, Van der Garde en Javier Villa.

Na afloop van de race werd bekend dat Van der Garde bestraft werd met 25 seconden straftijd wegens het inhalen van de safety car. Hierdoor zakte de Nederlander terug naar plaats vijftien. Ook moet hij zondag in de tweede race tien plaatsen naar achteren starten vanwege het incident waarvan hij zelf vindt dat hij de safety car niet ingehaald heeft, maar er net voor reed.

Uitslag Turkije race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 V. Petrov Barwa Addex57:57.260
2 L. Filippi Super Nova International + 6.563
3 D. Valsecchi Durango + 7.155
4 A. Valerio Piquet GP + 19.649
5 N. Hulkenberg ART Grand Prix + 19.948
6 P. Maldonado ART Grand Prix + 23.967
7 J. Villa Super Nova International + 27.011
8 L. Di Grassi Racing Engineering + 28.508
9 A. Zuber FMS International + 28.835
10 D. Rigon Trident Racing + 29.312
11 D. Nunes iSport International + 29.712
12 D. Clos Racing Engineering + 31.849
13 K. Chandhok Ocean Racing Technology + 34.559
14 R. Teixeira Trident Racing + 39.001
15 G. van der Garde iSport International + 50.216
DNFR. Rodriguez Piquet GP + 8 ronden
DNFR. Grosjean Barwa Addex+ 9 ronden
DNFE. Mortara Arden International + 14 ronden
DNFN. Panciatici Durango + 16 ronden
DNFA. Parente Ocean Racing Technology + 19 ronden
DNFG. Ricci DPR + 20 ronden
DNFL. Razia FMS International + 21 ronden
DNFJ. d`Ambrosio DAMS + 27 ronden
DNFM. Herck DPR + 30 ronden
DNFS. Perez Arden International + 33 ronden
DNFK. Kobayashi DAMS + 33 ronden